Emin Ćurevac (22) traži kosti ubijenih rođaka: "Rahmetli otac mi je to ostavio u amanet"

5
L. M.
Emin Ćurevac (22) traži kosti ubijenih rođaka: "Rahmetli otac mi je to ostavio u amanet"
FOTO: Privatni album / Emin i Sejdalija Ćurevac (Druga slika, u sredini)

Najveća želja dvadesetdvogodišnjeg Emina Ćurevca je pravda. Pravda za njegove članove porodice koji su ubijeni u Rogatici 3. juna 1992. godine i čije kosti do danas nisu pronađene.

Kaže da mu je ta borba za pravdu amanet od oca koji je preminuo prošle godine i nije dočekao da pokopa Sejdaliju i Uzejra Ćurevca.

Ono što je ispričao u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže da je čuo od oca i ostalih članova porodice koji su prežjeli masakr u Seljanima kod Rogatice.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Posmrtni ostaci djeteta uočeni tokom ekshumacije: Porodica ubijena i zakopana u štali?

Posmrtni ostaci djeteta uočeni tokom ekshumacije: Porodica ubijena i zakopana u štali?

"U Seljanima su iz nacionalnih pobuna pod rukovodstvom SDS-a sistemski ubijani bošnjaci. Ispred kuće Hasana Zimića ubijen je Bećir Ramović, a ubica je Goran Ljubinac. Nakon toga, kod kuće Bećira Ramovića zarobljeni su svi bošnjaci Seljana od takozvanih 'komšija'. To su bili: Lj. R., A. R., K. Z., M. R., M. D., V. S., V. M., Č. P., Č. S., Č. S. i Lj. P.", ispričao je Emin Ćurevac.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je zatvorsku presudu Radislavu Ljubincu, koji je osuđen na 10 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. godine u Rogatici. Međutim, Ljubinac nije osuđen za zločine u Seljanima 3. juna 1992.

Radlisav Ljubinac je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti koji je počinio kao pripadnik vojske tadašnje VRS 3. i 4. augusta 1992. godine na području općine Rogatica. Naime, utvrđeno je da je Ljubinac sudjelovao u prisilnom preseljenju stanovništva iz sela Seljani u logor koji se nalazio u Srednjoškolskom centru "Veljko Vlahović" u Rogatici. Također je utvrđeno da je 5. augusta 1992. godine, po razdvajanju muškaraca od ostalog stanovništva, učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece iz logora.

Sramotni bilbordi 'osvanuli' u Rogatici: "Nije bilo, mi znamo..."

Sramotni bilbordi 'osvanuli' u Rogatici: "Nije bilo, mi znamo..."

Ćurevac je prepričao šta se dešavalo u junu '92. u njegovoj porodičnoj kući.

"Od kuće Bećira Ramovića do naše kuće u Seljanima je djetetu Elvedinu Begiću naređeno da svoju bijelu potkošulju stavi na štap i da digne visoko te da on bude na čelu zarobljene kolone prema našoj kući. Pred našom kućom odvajaju žene i djecu koje smještaju na drugi sprat naše kuće, a muškarcima naređuju da se popnu na kamion gdje će ih odvesti u blizini Dizdareve njive u jednu štalu.

Sejdaliju i Uzeira Ćurevca ostavljaju u našoj kući da čuvaju stoku. Cijelu noć bošnjaci Seljana su bili mućeni u štali, udarani, vezani.

Ujutro oko 6 sati Radislav Ljubinac zvani Pjano i Radislav Mihajlović izvode iz štale dvoje po dvoje i strijeljaju ih u Dizdarevoj njivi i to su: Amir Begić, Hamza Heljić, Ago Ramić, Emin Ćurevac, Sunija Ćurevac, Ramiz Mednolučanin, Ćamil Mednolučanin, Omer Halilović, Hasib Jašarević, Alija Zimić, Salih Zimić, Šačir Zimić, Hasan Ramović, Huso Ramović i Sulejman Ramović.

Sud BiH nepravosnažno oslobodio Perovića za silovanja u Rogatici

Sud BiH nepravosnažno oslobodio Perovića za silovanja u Rogatici

Nakon egzikucije Bošnjaka Seljana, vraćaju se do naše kuće i odvode Sejdaliju i Uzejra Ćurevca i dovode ih na lokalitet Dizdareva njiva. Nakon toga Uzeira i Sejdaliju odvode u nepoznatom pravcu i lišavaju ih života da se ni dan danas ne zna gdje su njihovi posmrtni ostaci. Oni se vode kao nestale osobe", rekao je Emin.

Institut za nestale osobe BiH potvrdio je informacije da se Sejdalija i Uzeir vode kao nestale osobe.

Također je podsjetio na činjenicu da su broj i imena zarobljenih muškaraca Bošnjaka pred njihovom porodičnom kućom i redoslijed tijela u masovnoj grobnici Dizdareva njiva prilikom ekshumacije identičan.

"Do dan danas za ovaj zločin niko nije odgovarao, a ubice i egzikutori ovog strašnog zločina slobodno hodaju Rogaticom, te ovim putem pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se uključe u ovaj zločin i kazne počinioce i da zajedno pronađemo tijela Sejdalije i Uzejra Ćurevca. Oni su ubijeni sa ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka Istočne Bosne", kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Udruženje prognanih, izbjeglih i raseljenih lica općine Rogatica u Kantonu Sarajevo prikupilo je svjedočanstva deset svjedoka koje su bili prisutni kada su odvedeni i streljani gore pomenuti u tekstu muškarci bošnjačke nacionalnosti, a kao učesnike u zločinu identifikovale su 11 osoba srpske nacionalnosti.

Godišnjica strašnog zločina 'žive lomače' u Višegradu

Godišnjica strašnog zločina 'žive lomače' u Višegradu

"U spontanom razgovoru sa očevicima nestalih Zimić (Nurije) Šaćir, Ramović (Hamid) Sulejman, Halilović (Šemso) Omer, Heljić (Nurija) Hamza, Jašarević (Dervo) Hasib, Mednohučanin (Tahir) Ćamil, Mednohučanin (Tahir) Ramiz, Ramić (Salih) Ago, Zimić (Hasan) Alija, Zimić (Hasan) Salih, Ramović (Latif) Hasan, Ramović (Hasan) Huso, Ćurevac (Suljo) Emin, Ćurevac (Sulejman) Sunija i Begić (Avdo) Amir koje su 3. juna 1992. odveli naoružani pripadnici VRS.

Prepoznala sam: Ljubinac (Milo) Rajko, Arbija (Radam) Ranko, Karišik Zoran zvani Caro, Mihajlović (Rada) Rajko, Mihajlović (Boško) Dragan, Vasiljević (Drago) Slavko, Vasiljević (Nikola) Mladen, Čarkić (Momčilo) Pero, Čarkić (Dušan) Stojan, Čarkić (Sekule) Simeun i Ljubinac (Veso) Radislav zvani Pjano", navodi se u izjavi koju je potpisala svjedokinja R. M., a čiji je identitet poznat redakciji.

Kolektivna dženaza za 15 žrtava ovog zločina u Seljanima klanjana je 21. oktobra 2006. godine. Ekshuminari su u periodu od 22. do 30. septembra 2004. godine.

Uzeir i Sejdalija Ćurevac koji su, prema svjedočenjima preživjelih naknadno odvedeni na nepoznatu lokaciju, nisu pronađeni tokom eksuhamcije niti godinama poslije.

Emin Ćurevac je u Tužilaštvu BiH 23. septembra 2022. godine podnio krivičnu prijavu protiv 11 osoba, a tereti ih za ratne zločine.

Na Tužilaštvu BiH je da razmotri eventualne dokaze i podigne optužnicu protiv navedenih lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije