Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića zbog zločina u Rogatici

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića zbog zločina u Rogatici
Foto: Detektor.ba / Mile Ujić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 69-godišnjeg Mileta Ujića koji se tereti za zločin protiv čovječnosti na području Rogatice, saopćeno je iz ove institucije.

Tereti se da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade Vojske RS, učestvovao u progonu civilnog stanovništva.

Kako je saopćeno, u optužnici se navodi da je optuženi zapovjedao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i učestvovao, prilikom kojeg je od dejstva topništva ranjeno oko 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protuzakonito zatočenje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Ujić, rođen u Rogatici 1951, se tereti da je počinio krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije