Institut za nestale osobe BiH dobio novi server: CEN drži podatke 34.964 nestalih osoba

Radiosarajevo.ba
Institut za nestale osobe BiH dobio novi server: CEN drži podatke 34.964 nestalih osoba

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je primio donaciju Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u vidu novog servera s pratećom informatičkom opremom, koja će značajno unaprijediti upravljanje Centralnom evidencijom nestalih osoba u BiH (CEN), s obzirom na to da kapacitet dosadašnjeg servera nije dovoljan za pohranjivanje i redovno ažuriranje svih elektronskih podataka o nestalim osobama.

Primopredaji opreme su prisustvovali članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe i predstavnici delegacije MKCK-a u Sarajevu.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta Marko Jurišić kazao je da je ova donacija izraz trajne podrške koju Institut dobiva od MKCK-a i koju izuzetno cijene.

Šef Delegacije MKCK-a u Sarajevu Željko Filipović istaknuo je da će MKCK nastaviti da prati i podržava proces traženja nestalih osoba.

"Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju napore i daju svoj doprinos rješavanju ovog važnog pitanja", dodao je.

Vrijednost donirane opreme i operativnog sistema iznosi oko 15.000 KM.

Centralna evidencija nestalih osoba u BiH formirana je na osnovu podataka prikupljenih iz 13 različitih domaćih i međunarodnih baza podataka, od kojih je baza podataka MKCK-a jedna od četiri primarne.

MKCK je doprinio uspostavljanju CEN-a BiH tako što je predao prikupljene podatke o nestalim osobama, okolnostima nestanka, kao i tražiteljima.

CEN sadrži podatke o 34.964 nestalih osoba, od čega se za 7.000 osoba još traga, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije