Šta kažu nadležni o sječi 25 metara visoke smrče u Sarajevu, spomenika prirode

10
L.S.
Šta kažu nadležni o sječi 25 metara visoke smrče u Sarajevu, spomenika prirode
Foto: Eko akcija / Bila jednom jedna smrča u Sarajevu...

Smrča koja je bila visoka 25 metara i stara više od 70 godina u Sarajevu, posječena je 7. marta. Organizacija Eko akcija objavila je ovu informaciju na svom Facebook profilu. 

Tragom ove vijesti, poslali smo upit Općini Centar Sarajevo i  Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo da li su obaviješteni da je stablo posječeno i ko je odgovoran za ovaj čin. 

Iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo su za naš portal rekli sljedeće:

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

"U dokumentaciji Zavoda, stablo smrče i stablo jablana u ulici Rizaha Štetića evidentirani su kao dendrološki spomenici s obzirom na njihovu starost, ekološki, biološki i estetski značaj, te zahvaljujući doprinosu ambijentalnim, pejzažnim i kulturnim vrijednostima spomenute ulice.

U utorak, 8. marta 2022. godine obaviješteni smo od strane jednog od stanara da je stablo smrče dan ranije, 7. marta 2022. godine posječeno i uklonjeno sa lokaliteta. Isti dan smo obavili terenski uviđaj na predmetnom lokalitetu, te uputili Općini Centar Sarajevo dopis u cilju zaštite preostalog stabla jablana od sječe.

U spomenutom dopisu uputili smo na značaj ovog dendrološkog spomenika, na neopravdanost uklanjanja istog sa aspekta zaštite baštine, te istaknuli da aktivnosti koje mogu ugroziti njegova obilježja i vrijednosti nisu dozvoljene na samom stablu, niti u njegovoj neposrednoj blizini", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Zgroženi građani na društvenim mrežama uznemireni su nestankom ovakvog stabla u gradu koji se svake godine bori sa sve većim zagađenjem.

Iz Općine Centar do objave ove vijesti nismo dobili odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije