Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru

0
Radiosarajevo.ba
Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru
Foto: Novikonjic.ba / Alge na Jablaničkom jezeru

Mrlje koje su se pojavile u Jablaničkom jezeru zabrinule su mnoge aktiviste, ali i građane ovog dijela Bosne i Hercegovine. Oglasila se u međuvremenu i Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Oni tvrde da je riječ o - cvjetanju algi, nakon čega su reagovali aktivisti "Zeleni Neretva Konjic".

"Agencija za vodno područje Jadranskog sliva je nakon pritužbi javnosti u vezi promjene boje vode jezera dala izjavu da se ne radi o zagađenju nego o pojavi cvjetanja algi koja je, kako navode, česta pojava na ušću vodotoka u jezero.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Međutim, Agencija ne navodi da pojava cvjetanja algi ima svoj konkretan uzrok koji se ogleda u povišenoj koncentraciji nitrata koji su rezultat fekalnih i industrijskih zagađenja.

Naime, nitrati predstavljaju hranu za biljke te prilikom njihove pretjerane koncetracije u vodotoku dolaze do pojave cvjetanja algi.

Cvjetanje algi ima i svoje negativne posljedice koje se ogledaju u tome da se prilikom ove pojave vrši pretjerana potrošnja kisika u vodi čime se ugrožavaju svi drugi biljni i životinjski organizmi koji egzistiraju na tom području", naveli su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije