Povuklo se Jablaničko jezero: Mnogi zabrinuti

0
Radiosarajevo.ba
Povuklo se Jablaničko jezero: Mnogi zabrinuti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jablaničko jezero/Arhiv

Jablaničke jezero se povuklo i za sobom ostavilo zabrinjavajuće prizore ogoljenih jezerskih udubina, što otvara polemike građanima, ali i u široj javnosti o uništenju ekosistema i masovnog pomora riba, piše Jablanica.live.

Povlačenja Jablaničkog jezera posljednjih godina su sve češća pojava, što izaziva zabrinutost javnosti i stručnjaka za zaštitu prirode, koji redovno upozoravaju na opasnosti uništenja ekosistema, kojem na žalost svjedočimo u brojnim vodama širom naše zemlje.

Neki od mještana kažu da je povlačenje jezera proces koji se ponavlja iz godine u godinu i da su uzročnici tog procesa procesu vremenski uslovi i suše, kao i prevelike potražnje za električnom energijom.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Međutim kako se povlačenje jezera događa tokom ljetnih dana činjenica da je to dogodilo već u mjesecu februaru mnoge ozbiljno zabrinjava.

Za komentar smo pozvali i HE Jablanica, gdje smo saznali da je kota još u granicama prema vodnim dozvolama:

"Kota je zbog izuzetno malih dotoka zaista značajno pala. Još je u granicama prema vodnim dozvolama", prokomentarisali su iz HE Jablanica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije