Šta je Čović govorio u Švicarskoj: "Izborni zakon je oružje za treći entitet"

8
Radiosarajevo.ba
Šta je Čović govorio u Švicarskoj: "Izborni zakon je oružje za treći entitet"
Foto: Dž. K. / Izetbegović i Čović na sastanku sa Palmerom i Eichhorst

Prije nekoliko dana u javnom prostoru se pojavio snimak na kojem se vidi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović kako na skupu u Švicarskoj, gdje govori o suštinskoj potrebi izborne reforme kao koraka u treći, hrvatski entitet u Bosni i Hercegovini.

Na tom skupu su se, kako se može vidjeti pojavili i predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa poput Franje Pavića i druge, kojima Čović objašnjava:

"Formalno, upravo ako imamo svoj treći entitet, imamo genijalan način da zaštitimo svakog Hrvata koji živi izvan tog entiteta, to ne razumijem. Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Niko ne govori da je slično sa Srbijom. Srbija ima i svoju državu i ima Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nama kao narodu pripada bar mogućnost da biramo svoje predstavnike".

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Snimak je nastao najvjerovatnije 2011. godine kada je delegacija HDZ-a boravila u Švicarskoj.

"Krenuli smo dosta osjetljivo jer smo svjesni da smo napravili bilo kakav oštriji potez u početku, da bismo prošli jednako kao što smo prije 10 godina - objašnjavao je Čović... Ponudili smo rješenje u kojem bi bila tri nivoa vlasti - država, sa onim što joj pripada, lokalna samouprava i na sredini bi bile četiri federalne jedinice. Mi smo ponudili četiri federalne jedinice kao jedno prijelazno rješenje", istakao je Čović.

Kako je tada rekao lider HDZ-a BiH "na tome se sada radi".

"Treba napraviti novi Ustav BiH i izborni zakon. Osnova svega je da prvi članak Ustava bude da su Hrvati, Bošnjaci i Srbi i svi građani BiH ustavno jednakopravni. To je nešto na čemu mi baziramo sve. U suprotnom, nama prijeti objektivno da postanemo klasična nacionalna manjina i brojno i svojim utjecajem. Naročito ako ne promijenimo Izborni zakon, ako u Federaciji BiH gdje živi otprilike 20 do 22 posto Hrvata, ostalo su Bošnjaci i ostali. Na tom putu imamo jako puno prepreka i snalazimo se na različite načine - objašnjavao je Čović uz opasku da u RS-u "nema Hrvata, rat je apsolutno očistio naše ljude iz RS-a, tamo danas ih nema više od petnaestak hiljada".

Navedeni snimak podijelio je i šef Kluba zastupnica/zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić.

"Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, samozvani "Europejac" i tvorac jedne od najvećih političkih podvala u Bosni i Hercegovini, a koja se zove tzv. "legitimno predstavljanje", u ovom kratkom videu do kraja je ogolio svoj i HDZ-ov zločinački plan o formiranju trećeg entiteta vjerovatno ne znajući da je sniman. Sve vrijeme mi u SDP-u upozoravamo šta mu je plan, ali očigledno nas je sve podcijenio, a sebe precijenio. Kako god, od te rabote ništa biti neće. Džaba si krečio "legitimna" momčino!", istakao je Mašić.

Dragan Mioković, jedna je od legendi odbrane Sarajeva. Penzionisani je policajac, a mnogi će ga se sjetiti kao svjedoka na haškim suđenjima ključnim ratnim zločincima, među kojima i Radovanu Karadžiću. Ovaj kritičar svakog nacionalizma, komentirao je Čovićeve izjave.

"Ovako se u praksi realizuje izdajnički HDZ slogan - "jedno srce dvije domovine". Ovo o čemu kvisling priča, oni - nemaju. Oni to - trebaju. A mi, mi imamo državu, Ustav, Izborni zakon i izbore 2022. I ne trebamo nikud da žurimo", zaključio je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije