Šta je Clinton pisao Izetbegoviću 1995. povodom Dana nezavisnosti: Divimo se hrabrosti Vašeg naroda

8
Radiosarajevo.ba
Šta je Clinton pisao Izetbegoviću 1995. povodom Dana nezavisnosti: Divimo se hrabrosti Vašeg naroda
Foto: INS / Alija Izetbegović i Bill Clinton

Bosna i Hercegovina je jučer proslavila Dan nezavisnosti. Ponovo uz osporavanje kako praznika, tako i državnosti naše domovine.

No, valja podsjećati da je to datum ustanovljen na Skupštini Republike BiH, za cijelo područje zemlje, a da je u skladu s Daytonskim sporazumom na snazi ostaju svi zakon i propisi koji nisu u sukobu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je davno odlučio da Dan nezavisnosti nije suprotan Ustavu BiH. Pa, bi se i proruski lider Milorad Dodik itekako trebao držati "slova i duha Daytona", koji je, na koncu, ustanovio entitet RS, piše portal INS

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Dan nezavisnosti je od svojeg proglašenja 28. februara 1995. imao svoje međunarodno priznanje, pa je jednu od prvi čestitki uputio tadašnji američki predsjednika Bill Clinton, a objavljena u bh. štampi 1. marta 1995. godine.

Čestitku je uručio američki ambasador u RBiH Viktor Jakovič. U čestitki se kaže:

„Poštovani gospodine predsjedniče, u povodu državnog praznika Republike Bosne i Hercegovine, molim Vas dozvolite mi da Vam uputim srdačne čestitke američke vlade i naroda. Mi u Sjedinjenim Američkim Državama već se dugo divimo hrabrosti i odlučnosti Vašeg naroda da izgradi društvo bazirano na principima sloboda, demokracije i pluralizma. Zaista je za divljenje da ste Vi u ovome išli naprijed uprkos potresima i nasilju koje je preplavilo Vašu zemlju od njene nezavisnosti. Mi smo veoma svjesni ogromnih izazova sa kojima se susrećete u naporima da olakšate akutne patnje prouzrokovane ratom.

I na kraju, mi smo spremni da sarađujemo uz ostale u pomaganju ponovne izgradnje Bosne kad neprijateljstva prestanu. Još jednom pozdravljam Vas lično, a preko Vaše ličnosti i narod Bosne i Hercegovine i uvjeravam Vas da govorim u ime svih Amerikanaca kada izražavam moje divljenje za Vašu hrabrost i Vašu odanost demokratskim i pluralističkim principima pod tako teškim okolnostima. Čestitke upućujem Vama i vašem narodu u povodu državnog praznika Republike Bosne i Hercegovine", kaže se u čestitki koju je predsjednik SAD Bill Clinton uputio predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću povodom Dana nezavisnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije