Šta je Blinken pisao članovima Predsjedništva BiH: Dayton nije slovo urezano u kamenu

9
Radiosarajevo.ba
Šta je Blinken pisao članovima Predsjedništva BiH: Dayton nije slovo urezano u kamenu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosn i Hercegovine, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba

Piše: Faruk Vele

"Prije 25 godina Sjedinjene Američke Države u svojstvu posrednika pomogle su u postizanju Dayjtonskog mirovnog sporazuma. Ponosni smo na ulogu SAD u okončanju užasnog rata u BiH i na njenu pomoć u osiguranju perioda mira koji je uslijedio. Daytonski mirovni sporazum omogućio je jaku osnovu na koju je postalo moguće graditi BiH i da uspostavi održivu stazu prema članstvu u Evropskoj uniji i jače partnerstvo sa NATO", naveo je visoki američki zvaničnik, blizak saradnik američkog predsjednika Joe Bidena.

Neophodne izmjene

On je podsjetio da je "od početka je bilo jasno da ustavno uređenje prema Daytonskom sporazumu nije slovo urezano u kamenu te da će vremenom biti rađene neophodne izmjene".

"Kroz presude Europskog suda za ljudska prava uočeni su neki nedostaci u Ustavu Bosne i Hercegovine, uključujući odluku Sejdić-Finci. Moraju se riješiti pitanja na koja ukazuju ove presude kao i zabrinutosti na koje ukazuje i Ustavni sud BiH u svojim odlukama. Problem ne može biti tretiran samo kroz pravne mahanizme", naveo je Blinken, te dodao:

"Biće potrebne ograničene ustavne izmjene kako bi se izborni sistem refomirao u skladu sa zahtjevima procesa članstva u Evropskoj uniji i odlukama Evropskog suda. Također, podržava izmjene u Izbornom zakonu kako bi se odgovorilo na relevantne odluke Ustavnog suda i sprovođenje mjera izbornog integriteta kako bi sljedeći izbori 2022. godine mogli biti najslobodniji i najkorektniji u historiji BiH".

Prema njegovim riječima, ova 2021. godina je godina prilika.

"Nema izbora koji će političkim liderima odvratiti pažnju od odgovornosti vezano za dogovore o potrebnim promjenama. Imamo i nedavni primjer dogovora po pitanju Mostara koji potvrđuje da su strane sposobne da preuzmu i rješavaju teška pitanja i zamršene probleme kroz kompromis i pažljive pregovore po sistemu korak po korak".

O Daytonu 2

Znam, naveo je, da u Bosni i Hercegovini postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje više nego na žurno postupanje.

"Uključujući i neke koji vjeruju da partneri SAD i EU pripremaju “Dayton II” kako bi iz osnova ponovo oblikovali načine podjele vlasti u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Svjedoci smo da su raniji pokušaji reformi u BiH propadali, iz razloga što se pokušavalo što više uraditi u jednom paketu. SAD vjeruju da bi trebali biti usredsređeni na sprovođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, zakonskih i ekonomskih reformi kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu, integritet pravosuđa, smanjila razmjera korupcije, ubrzao ekonomski oporavak i započeo proces vraćanja povjerenja građana. Ovaj cilj može biti postignut i sve što je potrebno jeste politička želja da se krene naprijed uz potrebne kompromise", istakao je Blinken.

Na kraju je Blinken zaključio snažnom porukom, porukom američkog vodstva i nove adminsitracije:

"Vaše vodstvo će biti ključno za ozbiljan i vjerodostojan proces. SAD će biti partner u ovim naporima, no teži dio posla će morati uraditi lideri u Bosni i Hercegovini. Pozivam vas da se u ovaj proces aktivno uključite, da ovim pitanjima posvetiti pažnju koju ona i zavrjeđuju i da budete hrabri u traženju kompromisa.

Radujem se budućoj saradnji sa vama i Vladom BiH kako bi ojačali naše partnerstvo i unaprijedili naše obostrane interese. SAD ostaju vaš najbliži prijatelj i najjači zagovornik".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije