Podrška / Ambasade SAD, EU I Švedske o napadu na Ured disciplinskog tužioca

31. 03. 2021. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom nedavnih napada na Ured disciplinskog tužioca, objavljena je zajednička izjava Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Švedske ambasade u BiH, u svojstvu države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini

U izjavi stoji da je nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske je važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

U tom pogledu, Ured disciplinskog tužioca pri Vnapadisokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) presudan je za osiguravanje garancije da svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi VSTV-a u BiH promovišu ove principe i pridržavaju se najviših etičkih standarda.

EU je u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, preporučila „jačanje operativne autonomije i nezavisnosti u donošenju odluka Ureda disciplinskog tužioca” te smanjenje mogućnosti “neprimjerenog uplitanja”.

Da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, potrebno je, između ostalog, osigurati da Ured disciplinskog tužioca može provoditi svoj mandat nezavisno i nepristrasno, bez ikakvog neprimjerenog pritiska ili ličnih napada na integritet njegovih članova. Podržavamo funkcionalnu nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca i njegov važan posao, te sve napore koji će obezbijediti da se niko ne upliće u njegove istrage.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA