Sretan nam prvi dan proljeća: Znate li zašto godinama dolazi dan ranije?

2
Radiosarajevo.ba
Sretan nam prvi dan proljeća: Znate li zašto godinama dolazi dan ranije?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sunčano u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini, danas, 20. marta u 04.01 sat zvanično je počelo proljeće.

To znači da će današnji dan i noć trajati jednako dugo.

Sve do 2011. godine, proljeće je počinjalo 21. marta. A, ove godine, barem za stanovnike na sjevernoj Zemljinoj polulopti, proljeće će početi – 20. marta – zbog čega?

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Još od 2011. godine proljeće počinje 20. marta, dok su se do tada smijenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proljeća smjenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proljeće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart", rekao je prethodno Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", pa dodao da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba.

"Meteorološkim načinom je godina podijeljena na četiri dijela, kako bi se vodile statistike i kako bi postojala ravnomjerna raspodjela po godišnjim dobima", objasnio je Simonović.

Sarajevo dočekuje proljeće: Građani uživaju u šetnji na suncu - priroda se budi

Sarajevo dočekuje proljeće: Građani uživaju u šetnji na suncu - priroda se budi

Meterološki način određivanja se "ne zasniva na nekom jasnom prirodnom kriterijumu, već je to vještački određeno". Međutim, precizniji način određivanja datuma početka mnogima omiljenog godišnjeg doba svakako je astronomski.

"Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba može da se posmatra i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom", kaže Simović. Kada astronomi kažu da je 'došlo proljeće', podrazumijevaju da je Sunce prešlo sa južne na sjevernu poluloptu.

"Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan proljetne ravnodnevnice", zaključio je Simonović.

Prema podacima FHMZ, danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 10 do 15, na jugu do 18 °C.

Proljeće će trajati do 20. juna kada će ga zamijeniti ljeto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije