Sretan nam prvi dan proljeća: Znate li zašto godinama dolazi dan ranije?

/ Komentari (2)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Veriga

Polovicno objasnjenje je dato. Pocetak godisnjih doba odredjuju 4 tacke na putanji Zemlje oko Sunca. To se gotovo pa ne mijenja kao ni obilazak Zemlje. Medjutim duzina godine se ne podudara sa tim tackama. Rotacija i revolucija Zemlje (obrtaj i obilazak oko Sunca) nisu sinhronizovane. U Julijanskom kalendaru na svakih 128 godina nedostaje dan. Ti se dani gomilaju i pomjeraju kalendar kroz godinu. U islamskom kalendaru godinu odredjuje 12 punih obilazaka Mjeseca oko Zemlje. To je oko 10 dana kraca godina od Gregorijanske. Zato Bajrami putuju tokom 36 godina da dodju u slican datum po Gregorijanskom kalendaru. Do 1582. U Evropi je bio Julijanski kalednar i svi datumi i svetkovine poput Bozica su bili svima istog dana (Bosanskim kristjanima, katolicima, pravoslavcima). Kad je usvojen Gregorijanski kalendar, greska je smanjena oko jedan dan za 400? godina. Sad se ta dva kalednara odmicu pa ce uskoro pravoslavni Bozic u Gregorijanskom kalendaru pasti 8. januara. Tako je isto i sa proljecem. Proslo je vise od 400 godina od uvodjenja Gregorijanskog kalendara. Morace nadodati taj jedan dan. Kako su uradili i 1582. dodavanjem 10 dana. Mjesto 1.10. bio je 10 oktobar. Nisam posve siguran u sve brojke. Prostudirajte.

Zagor

Polovicno objasnjenje je dato. Pocetak godisnjih doba odredjuju 4 tacke na putanji Zemlje oko Sunca. To se gotovo pa ne mijenja kao ni obilazak Zemlje. Medjutim duzina godine se ne podudara sa tim tackama. Rotacija i revolucija Zemlje (obrtaj i obilazak oko Sunca) nisu sinhronizovane. U Julijanskom kalendaru na svakih 128 godina nedostaje dan. Ti se dani gomilaju i pomjeraju kalendar kroz godinu. U islamskom kalendaru godinu odredjuje 12 punih obilazaka Mjeseca oko Zemlje. To je oko 10 dana kraca godina od Gregorijanske. Zato Bajrami putuju tokom 36 godina da dodju u slican datum po Gregorijanskom kalendaru. Do 1582. U Evropi je bio Julijanski kalednar i svi datumi i svetkovine poput Bozica su bili svima istog dana (Bosanskim kristjanima, katolicima, pravoslavcima). Kad je usvojen Gregorijanski kalendar, greska je smanjena oko jedan dan za 400? godina. Sad se ta dva kalednara odmicu pa ce uskoro pravoslavni Bozic u Gregorijanskom kalendaru pasti 8. januara. Tako je isto i sa proljecem. Proslo je vise od 400 godina od uvodjenja Gregorijanskog kalendara. Morace nadodati taj jedan dan. Kako su uradili i 1582. dodavanjem 10 dana. Mjesto 1.10. bio je 10 oktobar. Nisam posve siguran u sve brojke. Prostudirajte. ka Veriga . Narod koristi kalendar za svetkovine, poljoprivredne radove, pracenje godisnjih doba,.. Bosanski kristjani su do prelaska na islam,a i nakon toga, koristili tradicionalni Julijanski kalendar, kao pravoslavna crkva. To ne znaci da su iste vjeroispovijesti!

/ Najnovije