Ogorčene Majke Srebrenice: Zlatnu plaketu dali negatoru genocida

Anadolija
Ogorčene Majke Srebrenice: Zlatnu plaketu dali negatoru genocida
0 / Majke Srebrenice

Tokom današnjeg tradicionalnog mirnog okupljanja u centru Tuzle, predstavnice Udruženja građana ˝Žene Srebrenice˝ osudile su dodjelu nagrade ”Zlatna plaketa” Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska za navodni doprinos razvoju te općine.

”Ogorčeni smo zbog dodjele plakete čovjeku koji negira genocid, ne priznaje presude Haškog tribunala i dozvoljava da se fakultetima, trgovima i ulicama daju imena presuđenih ratnih zločinaca. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić do jučer je pričao da je načelnik svih građana Srebrenice, i Bošnjaka i Srba, ali ovime je pokazao za koga je. Jučer sam došla iz Srebrenice, gdje su ulice danas zatvorene, kako bi gospodin Dodik imao slobodan prolaz ulicama kojima je tekla krv naših najmilijih”, navela je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja kazala je da se mirni protest godinama održava u Tuzli iz razloga jer je to u Srebrenici nemoguće izvesti.

”Taj isti koji danas u Srebrenici prima priznanje ne dozvoljava nam da ovakav skup održimo tamo. Policija nam to ne bi dopustila. Bile bismo napadnute, izvrijeđane i predate Sudu za prekršaje. Nedavno smo posjetile masovnu grobnicu u Sasama i zbog toga smo na sudu. To je sve prema Dodikovoj direktivi. Vidite, načelnik općine je Šešeljev čovjek, ali mi nismo protiv toga da se plaketa dodijeli nekom Srbinu koji je zaista učinio nešto lijepo za Srebrenicu ili je možda spasio život nekom od naših. Nismo protiv dodjele plakete poštenim Srbima, ali protivimo se što je ovo priznanje dobio Dodik”, poručila je Begović.

Grujičićeve tvrdnje da će u Srebrenici otvoriti nove fabrike, Ćatić vidi kao predizborna obećanja.

Prevent, Cimos, Alma Ras, Gusto Esapore, sve je to otvoreno dok je načelnik bio Bošnjak. Tada je i u organima uprave bilo zaposleno mnogo Bošnjaka koji su sada dobili otkaz. Kabinet načelnika je 'očišćen' od Bošnjaka i načelnik najavljuje da će otvoriti neke fabrike, ali ja ne vjerujem u to. Mislim da su to samo obećanja pred izbore, jer je isto tako pred prošle lokalne izbore govorio da ne želi zapošljavati ljude iz drugih općina, a doveo je vozača iz Bratunca”, navela je Ćatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije