Milorad Dodik danas u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik danas u Srebrenici
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovat će danas u Srebrenici svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom obilježavanja 11. marta, Dana opštine Srebrenica.

Dodik će sjednici prisustvovati od 12.00 sati, najavljeno je iz kabineta predsjednika Srpske, prenosi Srna.

Podsjećamo, na nedavno održanoj tematskoj sjednici u ovoj Skupštini najveću raspravu je izazvao izvještaj Komisije za nagrade i priznanja kojim je predloženo da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodjeli plaketa sa zlatnim grbom Općine Srebrenica, a zbog tog prijedloga su bošnjački odbornici napustili sjednicu.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković je pozvao načelnika Grujičića da povuče prijedlog o dodjeli nagrade predsjedniku RS-a, a nakon što taj prijedlog nije usvojen bošnjački odbornici su napustili sjednicu.

Sjednica je nastavljena i srpski odbornici su odlučili da zlatna plaketa bude dodijeljena predsjednik RS-a Miloradu Dodiku.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković izjavio je da Bošnjaci neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine 11. marta povodom Dana Općine, a nakon što su srpski odbornici nedavno donijeli odluku o dodjeli zlatne plakete predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. 

Tabaković smatra da odluka donesena na šestoj tematskoj sjednici povodom obilježavanja 11. marta i dodjele općinskih nagrada i priznanja nije u skladu sa zakonom, jer se, kako kaže, Komisija nije izjašnjavala o prijedlozima.

"Dobitnici nagrada su upitni kada je u pitanju aspekt zakonitosti. Nažalost, načelnik općine i srpske političke partije od svečane sjednice napravile su paradu srpske moći i sile u Srebrenici. Mi smo upozoravali načelnika i kolege odbornike da ne idemo u preglasavanje, nego da tražimo kompromis. Nacionalni balans bi trebao biti zadovoljen u smislu mirne političke situacije u Srebrenici", ističe Tabaković. 

Predsjednik RS-a će u 13.50 sati posjetiti novoizgrađeni dječiji vrtić u Srebrenici, a u 14.25 sati otvorit će pogon srebreničkog preduzeća "Ekonomik grup"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije