Srđan Puhalo o rezervistima: Ne prave vojsku, žele potpunu kontrolu nad građanima

Radiosarajevo.ba
Srđan Puhalo o rezervistima: Ne prave vojsku, žele potpunu kontrolu nad građanima
Arhiv / Srđan Puhalo

Banjalučki psiholog i analitičar Srđan Puhalo u razgovoru za Radiosarajevo.ba, a komentirajući stvaranje zakonskih pretpostavki za formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, kako vjeruje da je krajnji cilj ovih aktivnosti želja vladajućih struktura da, zapravo, potpuno kontroliraju građane, te da su sve drugo izgovori.

Piše: F. V.

"Što se tiče promjene Zakona o policiji RS, jasno je da su prošlogodišnja dešavanja u Banjaluci, mislim na protest "Pravda za Davida", pokazala da policija nema dovoljno kapaciteta da sve kontroliše ili barem u onoj mjeri u kojoj bi željela. Dugotrajni protesti su doveli do zamora materijala u policiji. Oni su toga svjesni i otuda ove depune Zakona o policiji, javnim okupljanjima i snimanju", komentira Puhalo za Radiosarajevo.ba.

On smatra da su pogrešne ocjene da se formira Vojska RS

"Jer 5.000 policajca i 1.000 rezervista ne mogu ništa da urade po tom pitanju, već da je ovo usmjereno ka boljoj kontroli građana RS. Migranti su tu samo odličan razlog za ovu inicijativu, ali se postavlja pitanje da li će se rezerva ukinuti kada migranata više ne bude. Interesantno je da je ovu inicijativu podržala i opozicija RS", primijetio je Puhalo.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je danas i SDA pozvala na formiranje rezervnog sastava policije u FBiH, Puhalo odgovara:

"Odobravanje je sveprisutno u BiH i možemo reći da je vlast u RS prepoznala opšti problem u BiH i ponudila rješenje".

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije. Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije