Ambasada SAD-a o rezervnom sastavu: Neke nadležnosti izvan djelokruga MUP-a RS

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a o rezervnom sastavu: Neke nadležnosti izvan djelokruga MUP-a RS
Foto: Wikipedia / Američka ambasada u Sarajevu

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu na upit Radiosarajevo.ba komentirao je stvaranje zakonskih pretpostavki za formiranje i naoružavanje rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske.

Piše: F. V.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je, podsjetimo, usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

"Upoznati smo sa činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila, u prvom čitanju, nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", istakli su iz Ambasade SAD-a.

Nastaviće, kako dodaju, poticati zvaničnike "da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu, te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici
Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU ".

"Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja", poručeno je i Ambasade SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije