Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

69
Fena, Radiosarajevo.ba
Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu
Foto: X.com / Erdogan, Dodik i Vučić

Srbija i Turska zajednički će raditi na razvoju obrambene industrije čiji će dio biti i turski dronovi, a Beograd i Ankara koristit će svoje resurse "kao dvije prijateljske zemlje", objavljeno je u petak u Beogradu poslije susreta predsjednika dviju država.

Turski šef države Recep Tayyip Erdogan boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu gdje je sinoć doputovao iz Tirane, a domaćin mu je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji i aktualnim geopolitičkim temama.

"Turska i Srbija trebaju napraviti zajednički korak formiranja odbrambene industrije  kako bismo osigurali očuvanje mira", rekao je Erdogan u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Vučić je uvjeren da će povjerenje Turske i Srbije pojačati dogovor postignut u oblasti odbrane prema kojem će dvije zemlje sarađivati u vojnoj i odbrambenoj industriji. Dogovoreno je i formiranje zajedničkog tima koji bi radio u narednom periodu.

"Važno je da jačamo odbrambenu industriju, jer samo tako možemo očuvati mir", rekao je Vučić, istaknuvši d bi dvije zemlje mogle zajedno razvijati pojedine projekte u toj oblasti. "Mogućnosti Turske u (proizvodnji) dronova će, naravno, biti dio poduzetih koraka u obrambenoj industriji", rekao je Erdogan.

"Ima ljudi u svijetu koji bi blagonaklono gledali na tu suradnju, ali i onih kojima se neće sviđati. To je prirodno. Ali ove odluke treba da donosimo samostalno s našim saradnicima", rekao je Erdogan, istaknuvši da su on i Vučić dali nalog suradnicima "da počnu raditi na tome".

Vučić i Erdogan razgovarali i o Bosni i Hercegovini

Tema razgovora dvojice lidera bila je i situacija na Balkanu.  Vučić je kazao da se Erdogan uvijek zalagao za dijalog i za mir na Balkanu. Srbijanski predsjednik je još jednom ponovio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i, pazite sad, "integritetu entiteta RS unutar Bosne i Hercegovine".

"Mi visoko cijenimo poziciju politike predsjednika Erdogana, koji vodi jednu nezavisnu, suverenu zemlju, u interesu građana i naroda Turske, a ne u interesu nekih drugih sila", kazao je Vučić i dodao: "Ja sam zahvalan Recepu Tayipu Erdoganu što uvijek, čak i onda kada nismo bili u potpunosti saglasni po nekim pitanjima, smo mogli da razgovaramo otvoreno. Predsjednik Erdogan ima mnogo ideja i mnogo o čemu smo mi razgovarali, kako da se trajno sačuva mir i kako da svi svoju suradnju unaprjeđujemo i u skladu s tim ćemo pokušati širiti i pokazivati nešto drugačije, rekao bih znakove i signale prema i Bosni i Hercegovini i obrnuto i garantirati onima koji dolaze poslije nas sigurnost, mir i posvećenost rješavanju problema, posebno ekonomski razvoj. Turska je jedan od, ili najveći igrač na Balkanu i najmoćnija zemlja i od nje očekujemo podršku u svim tim procesima. Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu što je uvijek to želio i uvijek to naglašavao i što je uvijek želio razgovarati sa svima."

Istovremeno je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik na platformi X podijelio fotografije na kojima se čini kako prisustvuje ručku Erdogana i Vučića, te je napisao:

"Zadovoljstvo je biti u društvu dva predsjednika. Erdogan je veliki državnik jednog velikog naroda i velike države kao što je Turska. Razgovarali smo o našoj saradnji, koja je izuzetna, kao i o našim odnosima i skorijem susretu."

No, pogledate li gornje fotografije koje je podijelio Vučić na Instagramu, vidi se da su na ručku samo on i Erdogan, pa je za pretpostaviti kako je neko Dodiku tek "privukao stolicu"...

Inače, Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu 11 memoranduma i protokola, među kojima su sporazumi o suradnji u oblasti izvanrednih situacija i upravljanja katastrofama, energetike, kulture i medija, u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti. Potpisani su i memorandumi o razumijevanju ministarstva gospodarstva i industrije u oblasti energetske tranzicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (69)

/ Povezano

/ Najnovije