Srbija: Bit će podnesen prijedlog da se predmet Edin Vranj ustupi organima BiH

0
Radiosarajevo.ba
Srbija: Bit će podnesen prijedlog da se predmet Edin Vranj ustupi organima BiH
Foto: Cin.ba / Edin Vranj

Nakon podizanja optužnice u Republici Srbiji, bit će podnesen prijedlog za ustupanje kaznenog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj.

Kako je saopšteno danas iz Tužilaštva BiH, 15. oktobra ove godine u Beogradu će biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa suradnicima i Tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa suradnicima u vezi s regionalnom suradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, Tužiteljstvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, jer je u Tužiteljstvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog.

U cilju nastavka suradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

"Ovo je rezultat zajedničkog rada tužiteljstava, a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti", saopćeno je iz Tužilaštva.

Slučaj Edin Vranj

Podsjetimo, Vranj je uhapšen u Srbiji 12. septembra, na graničnom prijelaz Rudo - Uvac, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ga tereti za krivično djelo ratnog zločina.

Navedena istraga, kako je i Tužilaštvo BiH već informiralo javnost, pokrenuta je na osnovu prijava i akata dostavljenih od strane nadležnih organa, uključujući i onih iz Republike Srbije, a odnosila se na iste činjenične okolnosti i pravne kvalifikacije kao one za koje se Vranj trenutno tereti u Republici Srbiji. Takva istraga okončana je na način da je od strane Tužilaštva BiH podignuta optužnica protiv više lica, dok je u odnosu na nekoliko lica, među kojima je i Vranj, donesena naredba o neprovođenju istrage.

Vranj je treći uhapšeni građanin Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalazi u srbijanskim zatvorima. U junu 2018. uhapšen je Husein Mujanović, zapovjednik zatvora u Hrasnici, a u novembru 2019. vojnik Osman Osmanović. Mujanović je u međuvremenu osuđen na 10 godina zatvora.

Ranije su po srbijanskim potejrncama hapšeni Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH i ratni komandant Jovan Divjak, koji je u međuvremenu preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije