Potvrđeno / Edinu Vranju pritvor produžen za još mjesec dana

11. 10. 2021. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Viši sud u Beogradu produžio je danas pritvor bivšem visokopozicioniranom službeniku Federalne uprave policije i bh. braniocu Edinu Vranju, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba advokatica Sabina Hota Ćatović.

Podsjetimo, Vranj je uhapšen u Srbiji 12. septembra, na graničnom prijelaz Rudo - Uvac, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ga tereti za krivično djelo ratnog zločina.

Tom prilikom, kao i prilikom dovođenja u prostorije za zadržavanje u Beogradu, omogućeno mu je da telefonskim putem kontaktira svoje advokate koje je Vranj još 2018. godine opunomoćio da ga zastupaju u vezi sa istragom koju je u to vrijeme Tužilaštvo BiH provodilo protiv više lica.

Navedena istraga, kako je i Tužilaštvo BiH već informiralo javnost, pokrenuta je na osnovu prijava i akata dostavljenih od strane nadležnih organa, uključujući i onih iz Republike Srbije, a odnosila se na iste činjenične okolnosti i pravne kvalifikacije kao one za koje se Vranj trenutno tereti u Republici Srbiji.

Takva istraga okončana je na način da je od strane Tužilaštva BiH podignuta optužnica protiv više lica, dok je u odnosu na nekoliko lica, među kojima je i Vranj, donesena naredba o neprovođenju istrage.

Vranj je treći uhapšeni građanin Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalazi u srbijanskim zatvorima. U junu 2018. uhapšen je Husein Mujanović, zapovjednik zatvora u Hrasnici, a u novembru 2019. vojnik Osman Osmanović.

Mujanović je u međuvremenu osuđen na 10 godina zatvora.

Ranije su po srbijanskim potejrncama hapšeni Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH i ratni komandant Jovan Divjak, koji je u međuvremenu preminuo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)