Srbi žele spomenik za Srbe na Vracama: "Nismo mi terorisali Sarajevo, mi smo žrtve"

8
L. R.
Srbi žele spomenik za Srbe na Vracama: "Nismo mi terorisali Sarajevo, mi smo žrtve"
Foto: Odbor za zaštitu Srba u FBiH / Evo je, granica

Da li ste znali da u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji Odbor za zaštitu prava Srba?

Vodi ga Đorđe Radanović.

Ovo ste ime i naziv Odbora zasigurno čuli proteklih dana, a zbog njihove ideje da izgrade spomen-kompleksa na Vracama(?!). Kažu, bit će to "tri spomenika koja će prikazati stradanje Srba u proteklom ratu u Sarajevu, ali i veliko stradanje Srba i Jevreja i Drugom svetskom ratu u Sarajevu".

Ako se još niste iživcirali, dodat ćemo i da će, kako su opisali, jedan od tri spomenika biti "posvećen i nazivima 152 ulice u gradu na Miljacki, koji su promijenjeni, jer su bili srpski".

Dakako, jasno se šta je cilj ove inicijative. Nove podjele, nova mržnja, nove granice... 

A, Đorđe, zaštitnik prava Srba u Federaciji, sad je otišao i korak dalje.

Tvrdi da žele da skinu "neopravdanu hipoteku sa srpskog naroda da su Srbi zločinci koji su terorisali Sarajevo".

O ovoj nevinoj i neopravdanoj hipoteci možete čitati više na našem tagu OPSADA SARAJEVA.

"Zbog zluradih pisanja i komentara pojedinaca koji inicijativu za podizanje spomenika sarajevskim Srbima na području lokacije Vraca predstavljaju kao uništavanje sadašnjeg spomen-kompleksa, izdajemo saopštenje", počinje Đorđe svoje pismo, uz koje dostavlja - a šta bi drugo - mapu na kojoj je jasno iscrtana međunetitetska granica.

Crta Đorđe kao i oni što su Sarajevo držali pod opsadom 1423 dana.

"Dostavljamo avionski snimak sa povučenom međuentitetskom linijom, gdje se jasno vidi da dio Vraca koji se teritorijalno nalazi u RS nema nikakvih podignutih spomenika ni objekata, te da će budući spomen-kompleks biti podignut na području gdje su sada rastinje i niska šuma.

Izgradnjom Spomen-kompleksa želimo predstaviti činjenice o stradanju sarajevskih Srba u periodu oba svjetska rata i posljednjem ratu u periodu od 1992. do 1995.

U fokusu je predstaviti svjetskoj i domaćoj javnosti šta se dešavalo sa Srbima u dijelu grada koji je kontrolisala bošnjačka Armija BiH.

Spomenici će imati jasan natpis čije i koje su zvanične vojne i policijske formacije vršile zločine u Sarajevu nad sarajevskim Srbima, i imena svih srpskih civila koji su ubijeni i nestali u proteklom ratu.

Želimo da svijet i domaća javnost budu upoznati da Srbi nisu zločinci, da osuđujemo sve zločine, ali i da skinemo neopravdanu hipoteku sa srpskog naroda da su Srbi zločinci koji su terorisali Sarajevo.

Spomenik na Vracama podižemo jer Srbima nije dozvoljeno da podignu spomenik na Kazanima, u Dobrovoljačkoj i Velikom parku.

Sarajevski Srbi su najveći stradalnici rata u BiH od 1992. do 1995. godine", zaključuje Đorđe u prilično skandaloznom saopštenju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije