Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH: Ne dirajte u Vraca!

4
Radiosarajevo.ba
Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH: Ne dirajte u Vraca!
Screenshot / Sead Đulić - Ne dirajte u Vraca!

Komentirajući inicijativu iz bh. entiteta RS da se postojeći kompleks Spomen-parka Vraca "podijeli po entitetskoj liniji", a da se potom u dijelu parka koji administrativno pripada Istočnom Sarajevu podignu "novi sadržaji", predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić izjavio je za Radiosarajevo.ba kako Spomen-kompleks Vraca predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i da je kao takav zaštićen u svom originalnom rješenju.

Piše: Faruk Vele

"To znači da nikakva preinaka, dogradnja, promjena namjene ili bilo šta drugo ne dolazi u obzir. Ovaj kompleks je bio i bit će spomen kompleks na brojne antifašističke žrtve koje je Sarajevo dalo u Narodnooslobodilačkoj borbi. Svaka pomisao na narušavanje postojećeg kompleksa dogradnjom novih spomeničkih rješenja je njegovo skrnavljene i naići će na osudu kompletnog antifašističkog pokreta, ne samo Bosne i Hercegovine", kazao je Đulić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako kada god se politička situacija u zemlji zakomplicira po bilo kom osnovu, nacionalisti nađu način da skrećući pažnju sa životnih tema.

"Narodu bace kosku nacionalizma, neofašizma i slično kako bi sakrili svoju promašenu politiku. Tako je i sada. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva vrlo dobro zna da u nacionalni spomenik BiH ne smije dirati, kao što, takođe, zna da nikakva revizija historije antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine neće proći. Mi antifašisti ove zemlje vrlo dobro znamo ko se u Drugom svjetskom ratu borio i na kojoj strani. Nikada nećemo dozvoliti da Titove partizane, koji su bili dio antihitlerovske pobjedničke alijanse, izjednače sa četnicima Draže Mihailovića, koji su bili kolaboracionisti Hitlerovih nacista i Musolinijevih fašista. Dakle, poraženih snaga, izjednače i u antifašističkoj Evropi u 21. stoljeću rehabilitiraju. Te stavove, koje je i Svijet priznao, branićemo svim legalnim sredstvima", istakao je Đulić.

On je uputio poruku antifašističke Bosne i Hercegovine i Sarajeva organizatorima ovakvih aktivnosti koje u najmanju ruku smatra provokacijom.

"Zato ne dirajte u Vraca, to je spomen na najčasnije djevojke i mladiće Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to je spomen na najslavniji period borbe za slobodu naroda ove zemlje, ali i Bosnu i Hercegovinu i njenu državnost. Dodavanje obilježja poginulima iz posljednjeg rata u ovaj kompleks je udar na temeljne vrijednosti zbog kojih je ovaj spomen kompleks svojevremeno i izgrađen. Politika koja negira državu Bosnu i Hercegovinu na ovaj način želi nastaviti kontinuitet započet takozvanim poništavanjem odluka ZAVNOBiH-a, a sve s ciljem rušenja države. Ne mogu se stvaraoci i obnovitelji državnosti BiH izjednačavati sa njenim rušiocima i negatorima. Neće proći. Ima nas! Smrt fašizmu - sloboda narodu!", poručio je Đulić.

Podsjetimo, pozivajući se na pisanje beogradske "Politike", RTRS je objavio kako je pokrenuta inicijativa da se "institucijama Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo predloži da na dijelu Spomen-parka Vraca, koji teritorijalno pripada RS-u, podignu novi spomen-kompleks koji bi, svojim sadržajem, predstavljao autentično svjedočenje stradanja sarajevskih Srba, ne samo u periodu od 1941. do 1945. godine, nego i u posljednjem građanskom ratu u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije