Srbi u Drvaru ustali protiv zastave tzv. Herceg-Bosne: Ovo je čista provokacija!

1
Radiosarajevo.ba
Srbi u Drvaru ustali protiv zastave tzv. Herceg-Bosne: Ovo je čista provokacija!
FOTO: Facebook / Zastava tzv Herceg-Bosne na Policijskoj stanici u Drvaru

Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom, poručio je predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

"Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom. Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu", rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ukoliko Livanjski kanton usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva "županija".

Radanović je pozvao aktuelne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima Livanjskog kantona da odgovore otkuda neustavna zastava "Hercegbosanske županije" u Drvaru nakon 15 godina.

"Ko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci", pita Radanović.

On je naveo da se u pitanje dovodi i da li su u novoj Vladi Livanjskog kantona legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda.

"Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je sa ljudima koji nose hipoteku ustaške politike", tvrdi Radanović.

Na zgradu Policijske uprave u Drvaru postavljena je neustavna zastava "Hercegbosanske županije".

I načelnica opštine Dušica Runić rekla je da postavljanje neustavne zastave “Hercegbosanske županije” na zgradu Policijske uprave u ovom mjestu, te da se srpski povratnici u Drvar više od 20 godina bore sa raznim provokacijama.

“Ukupno 95 posto srpskog stanovništva u Drvaru zaslužuje da se poštuje kompromisni dogovor, a to je da se ne ističu nacionalna obilježja koja ih mogu uvrijediti”, rekla je Runić.

Zastava tzv Herceg-Bosne na Policijskoj stanici u Drvaru - undefined

FOTO: Facebook: Zastava tzv Herceg-Bosne na Policijskoj stanici u Drvaru

Ona je navela da je isticanje zastave “Herceg-Bosne” sa šahovnicom jedan od prvih rezultata nove Vlade u Livanjskom kantonu, u kojoj odnedavno ne participira SNSD.

“Nacionalna obilježja su skinuta sa svih institucija na početku povratka u Drvar, na zahtjev većine stanovništva opštine”, dodala je Runić.

Zastava “Hercegbosanske županije” postavljena je na zgradu Policijske uprave u Drvaru.

Odlukom Ustavnog suda Federacije BiH od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. upotreba zastave kao simbola kantona je proglašena neustavnom.

Ustavni sud je to presudio zajedno sa odlukom o neustavnosti imena kantona (Hercegbosanska županija).

Inače, zastava Kantona 10 ili, kako je nazivaju vodeće hrvatske stranke, Hercegbosanske županije, jeste zastava koju je koristila i tzv. Herceg-Bosna tokom devedesetih.

Nasilni pokušaj uspostave ove paradržave, praćen ratnim zločinima, Haški tribunal je okvalificirao kao udruženi zločinački poduhvat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije