Pismo / Dramatičan apel načelnice Drvara: Otpad i dalje isparava, prvi slučajevi virusa

26. 07. 2020. u 14:25:00 Srna

Shares: 10

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić ukazala je da danima pokušava da se nelegalno deponovani otpad iz Italije ukloni s područja ove općine, ali da je on i dalje tu, da su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa i da narod više ne može da izdrži.

"Otpad je i dalje u Drvaru. Kisne. Isparava. Hronični bolesnici imaju probleme. Smrdi. Pojavili su se prvi slučajevi zaraze virusom korona. Šta da kao načelnik opštine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini", navela je Runić u otvorenom pismu.

Ona je u pismu višim nivoima vlasti, inspektoratima, sudstvu, tužilaštvima i svim zainteresovanim stranama kao istakla da nelegalno deponovanih 300 tona otpada, transportovanog iz Italije u Drvar, pokazuje sve nedostatke i administrativnu neuređenost zakonskih regulativa između Livanjskog kantona i Federacije BiH, te da je lokalno stanovništvo kolateralna šteta.

"Kolateralna šteta je nerazvijena lokalna uprava i narod koji tu živi ili je nekom od zainteresovanih strana u interesu da se kompletan `slučaj` zataška", navela je Runićeva.

Ona je opisala kako danima pokušava administrativnim i zakonskim modelima da postigne cilj da otpad bude uklonjen s područja općine Drvar.

Podsjetila je da je kantonalnom Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a Federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz, i istog dana kada je FBiH proglasila stanje nesreće uzrokovano virusom.

Nadležnom sudu, dodala je, trebalo je više od tri mjeseca da registraciju sporne firme objavi u Službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih lica i ne dostavlja općinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obaveza.

Ona je podsjetila i da je uputila inicijativu za preispitivanje zakonitosti kantonalne dozvole za upravljanje otpadom nakon što je Općinsko vijeće zatražilo hitnu reakciju i uključivanje kantonalnog i federalnog inspektorata i tužilaštva.

"Nijedan odgovor nismo dobili, osim izjava i dopisa o nenadležnosti. Odjednom niko ni za ništa nije nadležan", naglašava Runićeva.

Ona je podsjetila da je na sastanku u Sarajevu, na kojem su bila prisutna oba nadležna ministra i federalni inspektor, niko nije imao zakonsko rješenje da se otpad ukloni.

"Ministri tvrde da su uradili `sve po zakonu`, a federalni inspektor se striktno držao papira na kojem stoji adresa Titova 1 i Pasjak bb, tvrdeći da je jedino zakonsko rješenje da se sav otpad, koji je u međuvremenu istovaren širom FBiH vrati na adresu firme, odnosno u nepostojeći pogon za reciklažu", napomenula je Runićeva.

Prema njenim riječima, kada se sve sagleda, adresa firme bi trebala da bude Livno bb ili Sarajevo bb, jer nijedna od adresa, koje su u centru dešavanja proteklih dana, nije tačna.

NEMA KOMENTARA