Sramotno: Četnički simboli i slike Ratka Mladića na 'patriotskom' koncertu u Banjoj Luci

11
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Četnički simboli i slike Ratka Mladića na 'patriotskom' koncertu u Banjoj Luci
Foto: RSE / Koncert u Banjoj Luci

Nekoliko hiljada građana prisustvovalo je koncertu u Banjoj Luci kojeg su organizovali "Veterani RS", koji okupljaju ratne veterane iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta, finansirani iz budžeta RS.

Reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) javio je da je nekoliko posjetilaca imalo majice na kojima se nalazi fotografija Ratka Mladića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine i genocid u Srebrenici, te da su neka djeca nosila četničku ikonografiju.

Na koncertu je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Najavljena inicijativa za promjenu naziva ulice u kojoj se nalazi Ambasada Srbije u BiH

Najavljena inicijativa za promjenu naziva ulice u kojoj se nalazi Ambasada Srbije u BiH

Ova kontroverzna manifestacija dolazi u trenucima političke krize u Bosni i Hercegovini izazvane antidejtonskim djelovanjem predsjednika RS Milorada Dodika i separatističkim porukama koje je međunarodna zajednica osudila.

Uoči koncerta, predsjednik tog Udruženja Zoran Miljanović, za RSE je naveo kako se tim događajem "otvaraju oči narodu" koji je, navodi, "u najvećoj opasnosti od završetka rata".

Dodao je i da je cilj 'patriotskog' koncerta da se visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu, čiju legitimnost RS ne priznaje, jer nema podršku Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti UN-a, "kaže ne, kao i svim institucijama koje rade protiv RS-a".

U BiH registrovano 16 četničkih udruženja: Šta kažu obavještajni podaci, a šta zakon?

U BiH registrovano 16 četničkih udruženja: Šta kažu obavještajni podaci, a šta zakon?

Miljanović je za RSE naveo i da je pomoć stigla i iz Vlade RS-a "u smislu logistike i sve pomoći".

Na koncertu je gostovao Mirko Pajčin, poznat kao Baja Mali Knindža, pjevač koji je stihovima ismijao genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Iz Vlade RS-a nisu odgovorili na upit RSE sa koliko sredstava finansiraju koncert 16. jula, niti koji je motiv da se daje podrška pjevanju Baje Malog Knindže.

'Patriotsko' okupljanje uslijedilo je nakon što je i u Službenom glasniku RS objavljen nezakonit Dodikov ukaz u kojem se navodi da se odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH neće primjenjivati u tom bh. entitetu.

Priča o najtežem srebreničkom vrisku: Nermine, slobodno kod Srba, svi hajte

Priča o najtežem srebreničkom vrisku: Nermine, slobodno kod Srba, svi hajte

Time je prekršen Dejtonski sporazum, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula da stavlja na van snage zakone usvojene u Skupštini RS kojim se osporavaju odluke Ustavnog suda BiH i Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Baja Mali Knindža je 1995. godine nakon genocida u Srebrenici objavio pjesmu sa stihovima "Pala je i Srebrenica, a pašće i Žepa/Republiko Srpska al' ćeš biti lepa".

RS negira genocid u kome je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Koncert Mirka Pajčina najavljen je na Facebook stranici "Veterani RS" u danu kada je u Srebrenici obilježavana 28. godišnjica genocida.

Dragan Bursać: Krvavi napad na mladića Osmana - klali smo u Srebrenici, i opet ćemo!

Dragan Bursać: Krvavi napad na mladića Osmana - klali smo u Srebrenici, i opet ćemo!

Isti dan su se u Banjaluci, mogli vidjeti i bilbordi na kojima se građani obavještavaju o satnici i pjevačima koji će nastupati.

Šef poslaničkog kluba opozicione Partije demokratskog progreda u Skupštini RS Igor Crnadak izjavio je 16. jula kako su vlasti u RS "pritiskale" zaposlene u javnoj upravi da prisustvuju koncertu na Trgu Krajine.

"Vlada RS, ministarstva i druge vladine institucije i preduzeća ovih dana vrše snažan pritisak na sve zaposlene da večeras moraju doći na koncert Baje Malog Knindže i Goci Benda. Ljudi, gdje smo mi pogriješili? Zašto je RS u ovoj situaciji? Da li vi znate da je u ovim institucijama ljudima rečeno da će se putem GPS pratiti njihovi telefoni i da će biti registrovan svako ko se večeras ne pojavi na Trgu", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Koncert je bio besplatan za sve posjetioce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije