"Srbija na moru": Kako je Dodik odlikovao četničkog vojvodu Andriju Mandića?

3
Radiosarajevo.ba
"Srbija na moru": Kako je Dodik odlikovao četničkog vojvodu Andriju Mandića?
Foto: Twitter / Mandić, četnički vojvoda, i Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik dodijelio je jučer odlikovanje Andriji Mandiću, predsjedniku Nove srpske demokratije i jednom od lidera crnogorskog Demokratskog fronta koji se nedavno raspao.

Bh. mediji su, zanimljivo, prešutjeli da se radi o četničkom vojvodi, čovjeku kojem je, kako je pisao zagrebački Jutarnji list, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao zadatak da od Crne Gore napravi "Srbiju na moru".

"Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na privilegiji koju mi je ukazao i odlikovao me Ordenom časti sa zlatnim zracima", napisao je na Twitteru Andrija Mandić.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Mandiću je Dodik je dodijelio "Orden časti sa zlatnim zracima". Zanimljivo je da je nosilac istog ordena bio i Milorad Ekmečić, zagovarač velikosrpske ideologije i, prema Tomislavu Markoviću, uz Dobricu Ćosića jedan od "vračeva nekrofilne ideologije koja je sijala smrt svuda oko sebe".

Iako su regionalni mediji pisali da je Mandić četnički vojvoda "sumnjivog integriteta", jer ga konkurentski četnici sumnjiče da je titulu dobio od vojvode Mila Rakočevića "mjesec dana nakon njegove smrti", on smatra da je "sve obavljeno po četničkim uzusima u kući beranskog vojvode Milana Dobrašinovića".

Upravo su ga učesnici četničkog skupa koji u Gornjem Zaostru, u blizini Berana, ljeto 2020. pozdravili "posebnim pozdravom". Naime, Mandić je "vlasnik" četničke povelje "Milan Dobrašinović", koja se dodjeljuje isključivo četničkim vojvodama, pa je tako nesumnjivo da je Dodik odlikovao četničkog vojvodu!

Dragan Bursać: Ko je dozvolio Karadžićevom advokatu i Mladićevom svjedoku ulazak u BiH?

Dragan Bursać: Ko je dozvolio Karadžićevom advokatu i Mladićevom svjedoku ulazak u BiH?

Nije poznato da li je sam ruski predsjednik Vladimir Putin za nedavnog susreta dao nalog Dodiku da odlikuje vojvodu Mandića, ali je prilično sigurno da se reafirmacija proruskog i prosrpskog političara dešava u okolnostima novih napetosti na Balkanu, na sjeveru Kosova, dok se na ulicama Crne Gore uzvikuje "nož, žica, Podgorica".

Mandić je u objavi na Twitteru Kosovo nazvao lažnom državom i najavio novo crnogorsko "dešavanje naroda", odnosno "skup podrške srpskom narodu" na Kosovu.

"Republika Srpska je uvijek bila bastion istine i pravde, a predsjednik Dodik i rukovodstvo RS pravi primjer kako se nacionalni političari rukovode interesima sopstvenog naroda, a ne stranog faktora, što su principi i političkog saveza Za budućnost Crne Gore", dodao je.

Dr. Emir Hadžikadunić: Geopolitika "srpskog, hrvatskog i albanskog sveta"

Dr. Emir Hadžikadunić: Geopolitika "srpskog, hrvatskog i albanskog sveta"

Sa priznanjem iz bh. entiteta RS - koji je, uzgred, na ivici bankrota - Mandić je najoštrije osuduio Albina Kurtija, premijera Republike Kosovo, i "batinaše lažne države Kosovo". Pozvao je "na razum" one "kojima je nasilje jedini odgovor na otpor bezakonju i nepravdi".

"Iz tog razloga će se u Crnoj Gori održati i skup podrške srpskom narodu na KiM gdje ćemo poslati jasnu poruku da naši sunarodnici nikada neće biti sami i da će uvijek biti zajedno sa nama iz Crne Gore i sa svim drugim Srbima ma gdje oni živjeli", stoji u objavi Mandića.

Eto, tako je, valjda u duhu propagirane nam politike "Otvorenog Balkana", Mandić u ovdašnjoj javnosti preko noći postao tek "prosprspki lider", koji, gle, iz BiH poziva "na razum batinaše s Kosova"!?

Dobrodošli u "srpski svet"!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije