Sramotan stav gradonačelnika Banja Luke: Draško Stanivuković negirao genocid u Srebrenici

17
Radiosarajevo.ba
Sramotan stav gradonačelnika Banja Luke: Draško Stanivuković negirao genocid u Srebrenici
Foto: FB / Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković najavio je svoj dolazak na 'veliki miting' koje organizuje predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji će se održati u četvrtak, 18. aprila. 

Stanivuković je u najavi dolaska na ovaj 'veliki miting' rekao kako je to 'njegova dužnost', pa iznio brojne skandalozne stavove.

"Naravno da je moja dužnost da budem tamo gdje god je potrebno i da dam svoj maksimalni doprinos. Moja dužnost je da pozovem sve Banjalučane, sve naše građane, ne samo iz Banja Luke, cijele RS, ali ja kao domaćin u Banjoj Luci imam svakako najveću odgovornost. Ovim putem pozivam da se odazovemo na skup koji govori da trebamo da budemo svi jedinstveni, da nema ni politike, ni političke stranke koja može da ima suprotno mišljenje od toga da mi nismo genocidan narod, da smo mi proživili žrtvu, da smo mi ti koji smo stradali", rekao je Stanivuković. 

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Vrijedi reći da je glavni razlog za ovaj 'veliki miting' najavljeno donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gdje se ni u jednoj tački ne spominje Srbija, entitet RS, kao ni Srbi kao narod. 

Ipak, najsramotniji stav je iznio u posljednjem dijelu svog izlaganja. Negirao je genocid u Srebrenici, kojeg je sud u Haagu potvrdio u velikom broju presuda, prevashodno osuđenim ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. 

Skandalozni Dodik opet vrijeđao: 'Ne možemo da živimo s Bošnjacima'

Skandalozni Dodik opet vrijeđao: 'Ne možemo da živimo s Bošnjacima'

"Siguran sam i znam da će zastupnici PDP-a da podrže ovaj izvještaj koji je istinit, da se nije u Srebrenici desio genocid i da mi nismo taj narod kako žele da nas obilježe i označe i da ćemo se svi odazvati na veliki skup podrške", izjavio je Stanivuković.

Vrijedi reći da je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko 23. jula 2021. godine nametnuo zabranu negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u BiH. Ovo krivično djelo nosi kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Vrijedi spomenuti da u skoro tri godine nije donijeta niti jedna osuđujuća presuda, iako su brojni zvaničnici javno u RS-u, ali i pojedini iz FBiH, negirali genocid i veličali osuđene ratne zločince.

U najavi za ovaj 'veliki miting', Dodik je ponovo nazvao Bošnjake 'muslimanima', a poznato je da ovaj način govora predsjednika entiteta RS ima jako opasnu pozadinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije