Valentin Inzko prije dvije godine donio zabranu negiranja genocida

2
Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko prije dvije godine donio zabranu negiranja genocida
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je 23. jula 2021. godine donio izmjene Krivičnog zakona BiH, koje su zabranile negiranje genocida i drugih ratnih zločina. 

Nakon mnogo pritiska i nakon (pre)dugog perioda čekanja da zakonodavne institucije donesu promjene ovog zakona, tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko je donio promjene Krivičnog zakona, koje su i formalno zabranile negiranje genocida u Srebrenici, ali i drugih ratnih zločina. 

Dvije godine kasnije, ne može se reći da su ove promjene promijenile diskurs u bosanskohercegovačkoj javnosti. Političari iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i dalje, možda malo manje otvoreno, negiraju genocid u Srebrenici. 

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nadležno da procesuira slučajeve, zaprimilio je stotine prijava, ali nije reagovalo adekvatno ni na jednu, te nije podiglo niti jednu optužnicu. Čak je Milanko Kajganić, glavni tužioc u BiH, opravdao negatore genocida, tako što je rekao da mnogi samo diskutuju o genocidu, a ne negiraju ga. 

Iako su mnogi građani Bosne i Hercegovine smatrali da će ova promjena zakona donijeti više poštovanja prema žrtvama svih zločina u našoj zemlji, to se nije desilo. Čini se, po mnogo parametara, da je naše društvo u goroj situaciji nego tog 23. jula 2021. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije