Sramno veličanje zločnica: Crkvena misa za četničkog vođu Dražu Mihailovića u BiH

Radiosarajevo.ba
Sramno veličanje zločnica: Crkvena misa za četničkog vođu Dražu Mihailovića u BiH
Foto: dw.com / Spomenik Draži Mihailoviću u Bileći

U Bileći je danas, povodom 75 godina od smrti Draže Mihailovića, služen pomen četničkom zločincu iz Drugug svjetskog rata.

Osim toga, postavljene su i dvije biste - Špiru Babiću i Savi Kovaču.

Ono što je najskandaloznije je činjenica da su događaju prisustvovali načelnici općina Bileće i Gacko, Veselin Vujović i Ognjen Milinković.

Organizatori skupa bio je Bilećki četnički odred, a osim njih prisustvovali su i drugi građani, očito poštovaoci lika i djela Draže Mihailovića.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 75-godišnjice Dražine smrti Slavko Aleksić iz Bileće kazao je da se danas obilježava 75 godina od 'mučeničke smrti i pucnja u đeneralove grudi'.

"Upriličili smo pomen đeneralu, gorskom caru, heroju Ravne gore, najodlikovanijem oficiru prošlog vijeka i svim njegovim vojvodama, oficirima i vojnicima. Neka im Gospod da mir i vječni pokoj", rekao je Aleksić.

Dragoljub Draža Mihailović bio je komandant samoproglašene Jugoslovenske vojske u otadžbini, nastale spajanjem četničkih jedinica, koji je zbog ratnih zločina i saradnje s nacističkom Njemačkom u Beogradskom procesu osuđen na smrt strijeljanjem 1946. godine.

Bileće nažalost nije jedino mjesto u RS koje ima spomenik Draži Mihailoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije