Četnički zločinac Draža Mihailović zvanično dobio još jednu ulicu

10
Radiosarajevo.ba
Četnički zločinac Draža Mihailović zvanično dobio još jednu ulicu
Radio Slobodna Evropa / Četnik Draža u Kragujevcu

Tabla sa imenom vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rada Dragoljuba Draže Mihailovića postavljena je u selu Desimirovac kod Kragujevca, 120 kilometara južno od Beograda.

Tabla je postavljena 25. decembra na banderi za električnu energiju u ulici u kojoj ima tridesetak kuća sa oko stotinu stanovnika.

Skupština grada Kragujevca ranije je 2019. donijela odluku o imenovanju te ulice na inicijativu Savjeta građana Mjesne zajednice.

Mihailović 15. jula 1946. godine osuđen je na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan, piše Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu je maja 2015. godine poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima.

Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Spomenici Dragoljubu Mihajloviću u Srbiji postoje na Ravnoj Gori blizu Požege i u Ivanjici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije