Sumnjivo imenovanje u državnoj službi: Ćute, kriju, pravdaju se greškom...

B. Turković
Sumnjivo imenovanje u državnoj službi: Ćute, kriju, pravdaju se greškom...

Ko je odredio kriterije za Interni oglas za popunjavanje radnog mjesta stručnog savjetnika za odnose s javnošću u Uredu direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH?

Ko su bili članovi komisija koje su provodile konkurs, koliko kandidata se prijavilo na konkurs i na osnovu čega, odnosno kakvih rezultata je Senada Balaš, sa završenim Poljoprivrednim fakultetom postavljena je na radno mjesto stručne savjetnice za odnose s javnošću?

Kako će obavljati te poslove jer njih nije naučila na studiju poljoprivrede? Zašto nije raspisan javni konkurs na kojem bi se dala šansa školovanom kadru...?

Naša su to pitanja Službi za zajedničke poslove institucija BiH na koja iz ove institucije vješto izbjegavaju konkretne odgovore, a nakon što je na mjesto savjetnice za PR postavljena Senada Balaš, inžinjerka poljoprivrede.

Oglas po mjeri Senade Balaš: Završila poljoprivredu pa postala PR

Iako se školovala za poljoprivredu, Senada Balaš postavljena je na radno mjesto stručne savjetnice za odnose s javnošću u Uredu direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragana Šojića, počev od 20 .januara 2019. godine. Ta vijest potvrđena je za Radiosarajevo.ba u Službi za zajedničke poslove institucija BiH.

Umjesto toga, u odgovoru Službe navode da je “sve po zakonu”.

Kažu da su uslovi propisani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, a da je postupak popune određen Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih I eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH.

„S obzirom na to da je u Službi za zajedničke poslove institucija BiH postojalo upražnjeno radno mjesto, a također i državni službenik koji ispunjava uslove za obavljanje poslova predmetnog radnog mjesta, Služba je sprovela interni oglas“, stoji u odgovoru na naš upit.

Imena članova komisije koja je imenovala poljoprivrednicu za PR-a, pak, kriju. Otkrivaju samo da ju je imenovao direktor Dragan Šojić i da su „stručni“.

„Komisija za prijem imenovana je Rješenjem direktora Službe od 02.12.2019. godine, na koje je Agencija za državnu službu BiH dala saglasnost, a činili su je državni službenici koji posjeduju sve potrebne kvalifikacije i uslove propisane Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i ekstrenih premještaja državnih službenika u institucijama BiH“, rečeno nam je u Službi, zaključujući da je sve provedeno u skladu sa Zakonom o državnoj službi.

Dragan Šojić - undefined

Foto: ICTY: Dragan Šojić

Da je u ovom konkursu mnogo toga, u najmanju ruku čudno, potvrđuje i činjenica da je konkurs raspisan u oktobru prošle godine, a da je u Službenom glasniku BiH objavljeno da se Balaš na to radno mjesto prima osam mjeseci prije toga, počev od 20. 1. 2019.!?

Upitani za to, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, kažu da se radi o štamparskoj greški.

„Očito je da se radi o štamparskoj greški, tj. o propustu učinjenom prilikom objave u Službenom glasniku, te Vas upućujemo da se obratite Agenciji za državnu službu BiH, koja je i sačinila predmetni akt o postavljanju i isti objavila u Službenom glasniku BiH“, savjetuju iz Službe.

Na ovo, ali i ostala pitanja vezana za sporni oglas, čekamo odgovor Agencije za državnu službu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije