Sporna zgrada na entitetskoj liniji: Zatraženo poništenje rješenja o gradnji

Radiosarajevo.ba
Sporna zgrada na entitetskoj liniji: Zatraženo poništenje rješenja o gradnji
Foto: Općina Novi Grad / Građani negoduju zbog gradnje

Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo podnijelo je zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za vanredno ukidanje rješenja kojim je dozvoljena izgradnja stambeno - poslovnog objekta, u ulici Gandijeva, u naselju Dobrinja 4.

Radi se o lokaciji na entitetskoj liniji, a stanovnici Gandijeve ulice jučer su se ponovo okupili i parkirali automobile kako bi spriječili gradnju. 

Kako navode iz Općine Novi Grad, s obzirom an to da je uvidom u zemljišne knjige utvrđeno da je zemljište na kojem je formirano gradilište, vlasništvo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, očigledno je da su povrijeđena vlasnička prava Zavoda za izgradnju KS. Također je nejasno kako je investitor dobio građevinsku dozvolu, kada na dijelu parcele već postoje izgrađeni objekti kao što su parking i atomsko sklonište.

Prema podacima Službe za urbanizam, stambene, imovinsko - pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad objekat za čiju je izgradnju Općina Istočna Ilidža izdala odobrenje, izašao je izvan okvira postojećeg Regulacionog plana RS-a „Veljine“.

„Postupajući po zahtjevu građana Pravobranilaštvo Općine Novi Grad, a obzirom da se radi o povredi prava gradskog građevinskog zemljišta, podnijelo je zahtjev Vladi RS, odnosno Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, kao drugostepenom organu, da se izvrši nadzor nad donesenim prvostepenim rješenjem, kako bi se u ovom postupku utvrdile sve činjenice“, ističu u Pravobranilaštvu. 

U zahtjevu je, između ostalog, navedeno da se provjere sve iznesene činjenice, te da taj organ, shodno svojim nadležnostima poništi izdato rješenje za gradnju. Sada se očekuje postupanje drugostepenog organa da djeluje u skladu sa zakonskim propisima.

Također je o navedenim činjenicama upoznat i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta na kojem se planira gradnja stambeno - poslovnog objekta, te se očekuje postupanje i ovog organa u vezi sa ovim slučajem.

Podsjećamo, građani ulice Gandijeva od 31. maja negoduju zbog nezakonite i nelegalne gradnje na parkingu kojeg godinama koriste za parkiranje svojih automobila. Iako su odbili svoja vozila skloniti sa parkinga, nepoznati investitor je ogradio parking, a danas je počelo i uklanjanje automobila sa parkinga, uz asistenciju policije RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije