Saradnja malih i srednjih preduzeća Turske i BiH

Anadolija
Saradnja malih i srednjih preduzeća Turske i BiH
Predsjednik Uprave za razvoj i podršku malim i srednjim preduzećima Turske (KOSGEB) Recep Bicer i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji.

Sporazum ima za cilj poboljšanje institucionalne i druge saradnje bh. i turskih malih i srednjih preduzeća, a podrazumijeva i to da kroz veću i bolju saradnju između malih i srednjih preduzeća Turske i BiH dođe do boljeg i većeg ekonomskog razvitka dvije prijateljske zemlje.

KOSGEB je krovna organizacija sektora malih i srednjih preduzeća, koji čini 66 posto ukupnog prometa jedne od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, a Sporazum je potpisan uz podršku Fondacije BIGMEV - Centra za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske. 

Šarović je nakon potpisivanja kazao da je BiH sporazum čekala više mjeseci.

"Ovo je još jedan u nizu sporazuma i dogovora sa prijateljskom Turskom s kojom imamo odlične ekonomske i trgovinske odnose. Pregovarali smo oko određenih detalja i na kraju smo došli do teksta koji proizlazi iz našeg Sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Turskom. Turska je jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera sa kojom zaista imamo razgranatu mrežu aktivnosti i saradnje u različitim oblastima", istakao je Šarović.

Šarović je istakao kako je u okviru dobrih bilateralnih odnosa bilo potrebno uraditi i korak na približavanju malih i srednjih preduzeća sa KOSGEB-om, moćnom organizacijom u Turskoj koja okuplja veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije