Spor preselio u Beograd: Enveru Haliloviću nije dopušteno da odgovori ministru iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Spor preselio u Beograd: Enveru Haliloviću nije dopušteno da odgovori ministru iz RS-a
Printscreen / Enver Halilović i Srđan Rajčević

U Beogradu se održava dvodnevni sastanak Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke koji je okupio ministre obrazovanja zapadnog Balkana, a na kojem se govorilo o aktuelnom sporu u BiH u vezi s reakreditacijom univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

"RS ima odgovore na političke opstrukcije Sarajeva, a kakvi su to odgovori ja u ovom trenutku neću da obrazlažem", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, koji je o ovom temi govorio na jednom od panela skupa.

Rajčević, koji je sa ministrom prosvjete i kulture RS-a Natalijom Trivić učestvovao na skupu, rekao je da univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu nisu upisana u državni registar koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH.

"Nema bojazni ni za naše studente, ni za akademsku zajednicu, oni su i dalje akreditovani, ali naravno da mi moramo da okončamo proces reakreditacije sa finalnim korakom, a to je upis u državni registar", rekao je Rajčević i odbacio navode direktora Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH Envera Halilovića da RS, po zakonu, treba da akredituje studentske programe, a ne institucije.

"Poslije Halilovićevog odlaska sa funkcije, a ubijeđen sam da će je napusti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da je ispunio zakonske uslove i za penziju, mi moramo više povesti računa o ovim stvarima i da se više nikada ne desi da RS dođe u situaciju da zavisi od nacionalističkih i šovinističkih mišljenja i stremljenja jednog čovjeka", rekao je on.

Haliloviću nije dozvoljeno da odgovori Rajčeviću, pa se direktor Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH obratio novinarima:

"Radim po zakonu, a RS vodi političku kampanju protiv mene. Dao sam preporuku za akreditaciju univerziteta, ali ne za akreditaciju studijskih programa zato što to nije zakonito sprovedeno", rekao je Halilović, dodavši da sve treba da se uradi po zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije