Špago pisao Ćubeli: Ukinite naredbu kojom dovodite u pitanje opstanak i ono malo firmi

Radiosarajevo.ba
Špago pisao Ćubeli: Ukinite naredbu kojom dovodite u pitanje opstanak i ono malo firmi
Foto: Fena / Šerif Špago

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, poslao je dopis načelniku Kantonalnog štaba civilne zaštite Eugenu Ćubeli u vezi sa spornom naredbom o zabrani kretanja građana HNK izvan mjesta prebivališta.

Špago je u svom dopisu naveo da je “naredba neprecizna, dvosmislena, neprovodiva i upitnih efekata“.

Dpois prenosimo u cijelosti:

U dopisu se između ostalog navodi:

„Posebno želim da se osvrnem na donošenje Naredbe broj 17-06-40-16-46/20  od 09.04.2020. godine, kojom zabranjujete kretanje građana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu van mjesta prebivališta uz određene izuzetke, a koja je nejasna , neprecizna, dvosmislena, neprovodiva, sa upitnim efektima, kojom  dovodite  u pitanje opstanak i ono malo firmi koje u ovim uslovima rade, funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova koja trebaju građanima omogućiti neophodne usluge,  a posebno što nije usklađena sa naredbama Federalnog štaba CZ o ograničavanju kretanja i donešena je protivno naredbi Federalnog štaba CZ broj 12-40-6-148-64/20 od 28.03.2020.godine.

Ne sumnjam u dobre namjere da se spriječi širenje virusa, ali sama reakcija javnosti i stručnih osoba, pa i Vaše naknadno tumačenje naredbe,  traži od Štaba CZ HNK kvalitetniju pripremu prije donošenja naredbi u trenutnoj teškoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu po pitanju epidemije korona virusa. Predlažem Vam da poništite navedenu Naredbu, a buduće naredbe koje regulišu zabranu kretanja, neophodno je donositi usklađeno sa Štabom CZ Federacije BiH.

Podsjećam Vas da je i Vaša ustavna i zakonska obaveza da službene akte koje donosite i objavljujete na web stranici Uprave za CZ i vatrogastvo  izrađujete na jezicima svih konstitutivnih naroda.

Stav stručne javnosti, koji  ja podržavam, je  da već ima dovoljno donešenih mjera koje će omogućiti zaštitu građana HNK u trenutnoj situaciji, da samo treba obezbjediti preko nadležnih organa dosljedno sprovođenje istih“, navodi se u dopisu Šerifa Špage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije