Šerif Špago novi predsjednik Glavnog odbora SDA?

Radiosarajevo.ba
Šerif Špago novi predsjednik Glavnog odbora SDA?
Foto: Privatni album / Šerif Špago

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i mostarski ratni komandant Šerif Špago jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog predsjednika Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), najvišeg organa te stranke između dva zasjedanja Kongresa, neslužbeno saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: F. V.

Zasada se ova mogućnost spominje u političkim kuloarima, ali je niko ne isključuje.

Izetbegovićev prijedlog

Podsjetimo, Špago je na Sedmom Kongresu SDA bio kandidat za potpredsjednika SDA, ali nije dobio dovoljnu podršku. Tačnije, bio je prvi "ispod crte" poslije Mirsada Zaimovića.

Izabrano najviše tijelo SDA: Evo ko su novi članovi Glavnog odbora

To je dovelo do određenih komentara da je Hercegovina izostavljena iz vrha SDA. Situaciju su podgrijali i napisi medija bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH) koji su plasirali informacije o Špaginom navodnom "crvenom kartonu" iz Sarajeva, čime se doveo u pitanje i njegov legitimitet u HNK.

Prema Statutu SDA, Glavni odbor broji ukupno 115 članova. Čine ga članovi po položaju i članovi koje bira Kongres. Članovi Glavnog odbora po položaju su: predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko distrikta BiH (ukupno 18).

Kongres SDA bira 83 člana Glavnog odbora iz kantonalnih/regionalnih organizacija i organizacije SDA Brčko distrikta BiH, prema strukturi koju utvrđuje Glavni odbor SDA na osnovu kriterija koji se temelje na izbornim rezultatima, što je učinjeno i ovaj put.

Međutim, na prijedlog Predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva).

Izborni proces

E, upravo u toj grupi članova Glavnog odbora SDA moglo bi se naći i ime Špage koji bi potom bio u ozbiljnim opcijama za predsjednika Glavnog odbora.

Članovi SDA - undefined

Foto: Facebook: Članovi SDA

Špago nije raspoložen za komentare. Kratko nam je kazao da nema zvaničinih informacija o mogućnosti da on vodi Glavni odbor SDA. S druge strane, naši sarajevski sagovornici bliski Centrali SDA tvrde kako je ta opcija itekako moguća.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić ranije je za naš portal prokomentirao kako još uvijek nije završen izborni proces u SDA.

"Većinu Glavnog odbora bira Kongres, a ostatak se dopunjava na prijedlog predsjednika SDA i na taj način se obezbjeđuje da GO ima i predstavnike mladih, žena, nebošnjaka itd. Predsjedništvo SDA je također dosadašnjom praksom imalo obezbijeđenu teritorijalnu zastupljenost, a tako će, vjerujem, biti i ubuduće. Dakle, treba sačekati završetak izbornog procesa u SDA pa onda eventualno prigovarati ukoliko bude potrebe za tim, a mi smo naviknuti da nam se stalno prigovara bez obzira šta i koliko radili", kazao je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije