Ambasada Njemačke i Delegacija EU prokomentirale deklaraciju SDA

O. K.
Ambasada Njemačke i Delegacija EU prokomentirale deklaraciju SDA
Foto: DW / Zgrada Njemačke ambasade i Delegacije EU u Sarajevu

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije koja je usvojena na Sedmom Kongresu ove stranke izazvala je veliku buru u javnosti, pogotovo u manjem bh. entitetu RS, ali i kod partnera SDA, kao što su HDZ i SNSD.

Stevandić: Bošnjaci frustrirani jer kontrolišu samo oko 27 posto teritorije BiH

Špirić: Deklaracija SDA je maskiran puzajući šerijat

Borenović: Nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir

Dodik o deklaraciji SDA: Nema nikakve Republike BiH, postoji samo RS

Reakciju na Programsku deklaraciju dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Beogradu izjavio da je pročitao Programsku deklaraciju, te da će sačekati stav RS.

 

Vučić: Pročitao sam deklaraciju SDA, čekat ću odgovor vlasti RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pažljivo pročitao deklaraciju SDA, ali da će i dalje biti suzdržan, čekajući odgovore i akte Srba, odnosno službenih institucija Republike Srpske i organa svih političkih stranaka u RS. "Onda ću biti spreman da i sa njima razgovaram i da, umirujući situaciju, spuštajući tenzije, pronađemo neku vrstu zajedničkog imenitelja.

Na upit portala Radiosarajevo.ba  svoj komentar o Programsku deklaraciju SDA dali su iz Njemačke ambasade.

„Njemačka ambasada ne komentira pojedinačne stranačke programe. Umjesto toga, pozivamo sve odgovorne političare da završe prioritetni zadatak formiranja vlasti na svim nivoima, te da zajedno potiču reforme koje su ovoj zemlji potrebne. Sve stranke bi trebale konstruktivno nastojati da rade na tome“, kazali su nam iz Njemačke ambasade u Sarajevu.

Također, na naš upit odgovorili su nam i iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, u kojima su kazali da se umjesto programa stranaka treba baviti stvarnim problemima.


"Radije nego da komentarišemo bilo koji stranački program, apelujemo na političke stranke da se primarno fokusiraju na formiranje vlasti nakon izbora 2018. godine. Očekujemo od bh. vlasti da preuzmu rad na ključnim prioritetima obrazloženim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i krenu sa provedbom prijeko potrebnih reformi. Podsjećamo da ovaj proces zahtijeva redovan dijalog i koordinaciju između političkih stranaka kako bi se podstakao konsenzus koji je potreban da se poluče rezultati u interesu svih građana BiH", kazala je za Radiosarajevo.ba Jamila Milović-Halilović, glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije