! / Radmanović: SNSD sprema odgovor SDA, afirmirat ćemo pravo na samoopredjeljenje

17. 09. 2019. u 12:35:00 Srna

Shares: 100

Potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović izjavio je da će Glavni odbor stranke na sutrašnjoj sjednici raspravljati o deklaraciji SDA.

„Komplikovanu političku situaciju u BiH dodatno je pokvarila rezolucija SDA koja je kršenje Ustava i Dejtona. To pokazuje da su oni glavni krivci što još nemamo legitimnu vlast na nivou BiH“, rekao je Radmanović.

On je rekao da su stavovi SDA stari 30 godina i da su oni ostali u devedesetim godinama.

„Sa takvim stavovima se nikad nismo slagali. Sutra ćemo dati naše odgovore. SNSD se poziva na svoje početne stavove, a to je Dejton, Dejton i samo Dejton. On je izlaz iz problema koji postoje u BiH. Nastavićemo da provodimo rezoluciju NSRS o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti. Ponovo je vrijeme da pozovemo na vraćanje izvornim principima Ustava BiH. Ogromna je šteta koju je OHR nanio BiH. U tom smislu zalažemo se za povrat nadležnosti kojih je sada gotovo 80 i afirmišemo međunarodno pravo na samoopredjeljenje, koje ima primat nad aktima BiH“, kaže Radmanović.

On kaže da će SNSD o svemu informisati NSRS i pokušati da dobije podršku.

Pozvao je sve političke partije u RS da budu jedinstveni u odbrani interesa RS u razgovorima sa bošnjačkim partijama i sa međunarodnom zajednicom.

Portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je da će sutra Glavni odbor od 500 članova održati prvu sjednicu u novom sazivu i da će izabrati potpredsjednike, generalnog savjeta i ostale organe stranke.

Radmanović je dodao da građanska priča SDA ne znači ništa.

Radmanović, koji je član kolegijuma Predstavničkog doma BiH, rekao je da se razgovara o održavanju sjednice zajedničkog kolegijuma, koji mora da radi, za razliku od ostalih parlamentaraca.

Na pitanje da li će se SNSD povući iz institucija, Radmanović je rekao da je pitanje je uopšteno.

„Ne može se povući član predsjedništva ili poslanici jer ih je narod izabrao da rade. Mogu se povući samo iz izvršne vlasti, a to znači da je vaše pitanje za izborne gubitnike koji sjede u Vijeću ministara BiH“, kaže Radmanović.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA