Predstavljena Programska deklaracija SDA: Jačanje ekonomije i ubrzane EU integracije

O. K.
Predstavljena Programska deklaracija SDA: Jačanje ekonomije i ubrzane EU integracije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić i Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, iznio je ekonomski program SDA. Kazao je kako je ova stranka, u saradnji sa partnerima, na federalnom nivou radila dobar posao.

„Taj posao i napor donio je rezultat da je FBiH od svog osnivanja prvi put u 2018. godini bio u suficitu. Brine nas i Brexit, recesija u kojoj se našla Njemačka, ekonomski rat između SAD i Kine. Posljedice zatvaranja američkog tržišta uticalo je i na Aluminij te Arcelor Mittal u Zenici“, kazao je Novalić.

Ekonomski rast

Prioritetni cilj SDA, kako kaže Novalić, treba biti smanjenje sive ekonomije i bolji poslovni ambijent, kako bi se zaustavio odlazak mladih ali i postigao ekonomski rast.

Izetbegović: Moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta je ispunjeno

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas na Sedmom Kongresu stranke na čijem je čelu. Na početku svog obraćanja, Izetbegović se dotakao stanja u stranci, a kako je kazao, svašta se dešavalo u proteklih četiri godine a da je SDA svaki izazov rješavala sa svojim partnerima.

Novalić je dodao kako je povećana i industrijska proizvodnja, ali i ekonomski rast Federacije koja je ostvarena kroz povećanu proizvodnju.

„SDA mora postati ona snaga koja kreira  bolje stanje u društvu“, kazao je na kraju Novalić.

EU integracije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predstavio je program međunarodne politike za koju će se kroz svoj Programski cilj zalagati SDA.

Kako je kazao, najbliži ciljevi za BiH su euroatlanske integracije.

„NATO integracijski proces jedan je od najvažnijih za Bosnu i Hercegovinu, kako na sigurnosnom, tako i na ekonomskom planu“, istakao je Zvizdić.

Cilj Bosne i Hercegovine treba biti ubrzani put ka Evropskoj uniji, te jačanje odnosa sa SAD-om i drugim partnerima Bosne i Hercegovine u svijetu.

„Posebno ćemo insistirati na jačanju ekonomske, transportne baze BiH. Cilj SDA je održavanje aktivnih odnosa sa zemljama regije, uz punu zaštitu interesa Bosne i Hercegovine“, dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da će SDA raditi na poboljšanju odnosa sa bh. dijasporom.

Vladavina prava

SDA i dalje će insistirati na jačanju pravosudnih institucija kako bi odgovorili na izazove koje pred BiH stavljaju EU integracije, kazao je na početku predstavljanja Programa o jačanju ljudskih prava u BiH, Safet Softić.

„Stranka demokratske akcije zalagat će se za osnivanje Vrhovnog suda BiH, jer je sudski sistem naše zemlje decentralizan. SDA uvažava nezavisnost VSTV-a, ali će se zalagati za njegovu reformu“, kazao je Softić.

SDA će nastaviti da insistira na jedinstvenom finansiranju pravosuđa i na konstantnoj reformi pravosuđa kako bi odgovorilo modernim potrebama.

Prava povratnika

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić, iznio je Program SDA o održivom povratku.

Pogledajte atmosferu na Kongresu Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije na današnjem Sedmom kongresu bira novog predsjednika (FOTO)

„Pravo na povratak je osnovno ljudsko pravo i SDA će se zalagati za održivi povratak koji je zagarantovan u Dejtonu“, kazao je Ramić.

Kako je istakao, SDA će se nastaviti zalagati za održivi povratak i nastaviti podržavati povratnike na područje manjeg bh. entiteta.

Cijelu Programsku deklaraciju SDA možete pročitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije