Somun: Netanyahu ima odriješene ruke da okonča ono što su decenijama planirali radikalni cionisti!

2
F. V.
Somun: Netanyahu ima odriješene ruke da okonča ono što su decenijama planirali radikalni cionisti!
FOTO: AA / Hajrudin Somun

Dok se svjetski lideri u rasponu od američkog predsjednika Joea Bidena preko premijera Indije Narendra Modija, pa sve do  predsjednika zračenih Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimir  Zelenskog, kao i ikone europske desnice, Victora Orbana, prosto utrkuju u čestitkama Benjaminu Netanyahuu, koji je 29. decembra 2022. položio zakletvu za novi mandata na čelu krajnje desne izraelske vlade, raste strah među Palestincima, ali i lijevo orijentiranim Izraelcima. Ali i na Bliskom istoku uopće.

Najsmrtonosnija godina

Podsjetimo, Netanyahu - kojeg ovih dana pojedini autori nazivaju i „kumom modernog izraelskog fašizma“ - položio je zakletvu nekoliko trenutaka nakon što je izraelski parlament Knesset izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi. Od 120 zastupnika, 63 su glasala za novu vladu, a 54 je bilo protiv. Netanyahu, koji je bio premijer između 1996. i 1999, a zatim između 2009. i 2021. godine, obratio se Knessetu uoči glasanja.

Netanyahuov povratak se dešava nakon, kako bilježi Middle East Eye - „najsmrtonosnije godine za Palestince na Zapadnoj Obali od Druge infitade“.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Usvojena rezolucija u UN-u: Međunarodni sud pravde da se izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine

Usvojena rezolucija u UN-u: Međunarodni sud pravde da se izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine

Trebalo je, kaže, ugledni bh. novinar i diplomata, Hajrudin Somun, samo vidjeti na TV kako se Benjamin Netanyahu raduje što je oko sebe okupio vođe koalicionih partnera s kojima će po ko zna koji put vladati Izraelom.

„I kako se najvažniji od njih, Itamar Ben-Gvir, raduje što ga je ubijedio da bez njega ne može dovesti do kraja zajednički cilj, a to je okupacija svih teritorija historijske Palestine koje po rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) iz 1947. pripadaju Palestincima, aneksija onih već okupiranih 1967. Kao i Istočnog Jerusalima o kojem je Jaser Arafat sanajao da će smjestiti glavni grad nezavisne Palestine. U ovakvim prilikama uvijek se sjetim kako sam nijemo posmatrao Arafatovu grobnicu u njegovom mauzoleju u Ramalahu: Palestinci su njegov kovčeg položili na šine otvorene prema Jerusalimu u koji će ga jednog dana premjestiti“, govori Somun za Radiosarajevo.ba.

Arafatov san

Godine i godine prolaze, dodaje za Radiosarajevo.ba autor palestinski „Nakbe“, ponajboljeg djela na našim jezicima o palestinskom pitanju, „a taj dan je sve dalje od Arafatovog sna“.

„Tako da Palestinci ulaze u Novu 2023. godinu s još manje nade da će dobiti obećanu državu, koju su sami proglasili, koju priznaje toliko članica UN, ako ne više, onda ne manje nego sam Izrael! Državu koja je podijeljena i zavađena između Zapadne obale i Gaze sigurno nikad neće prihvatiti izraelska vlada koju vode političari poput Netanyahua, a pogotovo Ben-Gvira i njegovih saboraca iz Religioznog cionizma i Jeverejskih snaga. Pa, taj Ben-Gvir će dolaziti na sastanke vlade iz svog doma na okupiranoj palestinskoj zemlji, podignutog na jednom od palestinskih brežuljaka kojima je Zapadna obala prekrivena sa 140 jevrejskih naselja i ispresijecana na enklave. Netanyahu je namjeravao da sva ta naselja anektira, ali nije mogao zbog otpora umjerenijih izraelskih stranaka s kojima je dijelio vlast“, naveo je.

Izraelska policija napala Palestince koji su slavili pobjedu Maroka

Izraelska policija napala Palestince koji su slavili pobjedu Maroka

Današnji svijet

Somun upozorava da „Netanyahu sada ima odriješene ruke da okonča ono što su planirali Golda Meir, Menahim Begin, Moshe Dayan“ (koji su obavljali istaknute dužnosti od konca četrdesetih kod osamdesetih godina prošlog stojeća, op.a.) i drugi ekstremni cionisti.

„Zbog toga bih volio da mogu, ali očito ne mogu podijeliti mišljenje nekih uvaženih Palestinaca, poput Mustafe al-Barghoutija, koji je putem Al Jazeere rekao kako sada „Palestinci imaju neviđenu priliku da aktiviraju bojkot i nametnu izolaciju Izraelu“. Kao ni liberalnije glasove iz Tel Aviva da će se nova Netayhuova ekipa osvrtati na demonstracije Izraelaca koji među njima prepoznaju „naciste“ koji će naškoditi Izraelu i njegovoj demokratiji. Neće, jer takav je danas svijet, Amerika je preokupirana Rusijom i Kinom. A Arapi koji bi prvi trebalo da bojkotuju Netanyahua, kako to mogu učiniti kad se jedni po jedni spremaju da ga priznaju i ugoste“, zaključio je Somun.

Država Katar oštro osudila planove nove izraelske vlade

Država Katar je oštro osudila planove izraelske vlade za širenje naselja, njene kontinuirane pokušaje judeizacije Jerusalema (Al Qudsa) i prostora oko džamije Al Aqsa, smatrajući ih teškim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija (UN), načela međunarodnog prava, povezanih rezolucija Ujedinjenih nacija (UN), te, kako su naveli, „očigledan napad na prava palestinskog naroda“, prenosi katarska državna agencija QNA.

Ministarstvo vanjskih Države Katar poslova izrazilo je, u saopćenju od petak, 30. decembra, veliku zabrinutost države Zaljeva u vezi s utjecajem koji će ta „dosljedna izraelska kršenja“ imati u smislu potkopavanja međunarodnih napora posvećenih rješenju s dvije države.

Pozvana je međunarodna zajednicada preuzme svoju odgovornost kako bi osigurala da Izrael prekine svoju politiku naseljavanja okupiranih palestinskih područja“.

Ministarstvo je obnovilo čvrst stav Države Katar u pogledu pravedne palestinske stvari, legitimnih prava palestinskog naroda i uspostave nezavisne države na granicama iz 1967. s istočnim kao glavnim gradom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije