Hajrudin Somun: Šta Erdoganova posjeta donosi Balkanu i BiH?

4
Radiosarajevo.ba
Hajrudin Somun: Šta Erdoganova posjeta donosi Balkanu i BiH?
Foto: Predsjedništvo BiH / Predsjedništvo BiH i Erdogan

Ugledni bh. novinar i diplomata, prvi ambasador Republike Bosne i Hercegovine u Turskoj, Hajrudin Somun, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentira ovosedmičnu posjetu turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini i regiji.

Nekadašnji izvještač sa Srednjeg istoka i autor cijenjene knjiga "Palestinska Nakba" ovu posjetu stavlja u širi kontekst geopolitičkih odnosa u svijetu, ali i u regiji.

"Usred smo kratke, ali razgovorima i dogovorima nabijene balkanske turneje turskog predsjednika Erdogana, pa je teško davati ocjenu o njenim dometima. Pogotovo što odavno nisam u prilici da neposredno pratim odnose Turske s ove tri zemlje, posebno s Bosnom i Hercegovinom. I što se iz ovoga što su predsjednik i njegovi sagovornici rekli pred medijima u Sarajevu i Beogradu ne može nazrijeti njihov politički pristup glavnom svjetskom događaju, ukrajinskom ratu, i njegovim mogućim destruktivnim posljedicama po stabilnost Balkana i budućnost Bosne i Hercegovine", kaže Somun za Radiosarajevo.ba.

Erdogan posjetio i reisa Kavazovića: "Nikada nismo dopustili da se ezani ušute na ovim prostorima"

Erdogan posjetio i reisa Kavazovića: "Nikada nismo dopustili da se ezani ušute na ovim prostorima"

Somun pita kako se, na primjer, može motiv s kojim je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu odraziti na mirni ili nasilni rasplet unutrašnjih podjela u Crnoj Gori i Bosne i Hercegovine koje ruska diplomatija otvoreno potiče usporedo sa intenziviranjem ukrajinskog rata?    

"Naime, predsjednik Erdogan, a posebno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, su u Beogradu naglašeno govorili o ekonomskoj saradnji i prisustvu turske privrede i investicija na Balkanu, a samo uzgred spominjali mir i stabilnost. Zanimljivo bi bilo čuti kako je predsjednik Vučić svom gostu objašnjavao šta podrazumijeva pod „integritetom Republike Srpske u okviru BiH““, kaže Somun, te dodaje:

"Doduše, on ima pravo kad kaže: „kada gradite puteve i mostove...", ..."onda gradite mir". Ali ima li ga kad Srbiju naoružava dotle da je "stojeći u redu" za kupovinu bespilotnih letjelica Bayraktar od Turske spreman da ih plati znatno više samo da ih se domogne? Njegovo ushićenje Erdoganovom Turskom ide dotle da pomislim kako se upravo u kompleksu problema koji se nameću invazijom Ukrajine nastoji što više politički svrstati uz zemlje koje se protive sankcijama protiv Rusije. S tim što Turska svojim balansiranjem između Ukrajine i Rusije
ima drukčije, prevashodno ekonomske motive“.

U svakom slučaju, smatra Somun, turneja predsjednika Erdogana je važan regionalni događaj.

"I dobro je što je obuhvatila tri zemlje, a ne samo Bosnu i Hercegovinu, i što su ga u Sarajevu dočekali sva trojica članova predsjedništva zemlje. Tako da se ne može reći da se predsjednik Turske brine samo za Bosnu i samo za Bošnjake. Ipak bih volio da se moglo govoriti o mnogo široj ekonomskoj saradnji Turske i BiH, da je, na primjer, u Bosni kao i u Srbiji u turskim firmama zaposleno deset hiljada ljudi“, zaključio je Somun u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije