... / Solidarnost u doba korone: Vrijedna donacija Njemačke našoj zemlji

15. 01. 2021. u 14:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Početkom 2021. godine, pandemija izazvana koronavirusom i dalje ostaje ključna prijetnja. I u Bosni i Hercegovini je broj novoinficiranih i umrlih još uvijek vrlo visok.

Iz tog razloga će Njemačka uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije donirati zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine 50 dodatnih ventilatora i 10.000 pulsnih oksimetara kako bi podržali medicinsko liječenje oboljelih.

Svi ovi uređaji će se naravno i nakon savladavnja korona krize moći koristiti u zdravstvu BiH.

Ukupna vrijednost ove donacije iznosi oko 530.000 eura.

Vrijedna donacija Njemačke - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Vrijedna donacija Njemačke

Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu preuzela uređaje zajedno s Borisom Rebcem, šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, s Ankicom Gudeljević, ministricom Ministarstva civilnih poslova BiH, prim. dr. Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra za javno zdravlje Federacije BiH i predstavnik Kriznog štaba Federacije BiH kao i Vladom Miovčićem, predstavnikom JZU Instituta za javno zdravstvo RS-a i rukovodiocem Regionalnog centra Istočno Sarajevo.

Ova donacija će biti od koristi za bolnice i zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine i biće ubrzo isporučena.

„Borimo se u cijeloj Evropi protiv novog vala pandemije – stoga je evropska solidarnost i dalje neophodna. Pandemija će tek onda biti savladana, kada je svi mi savladamo. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, istakla je ambasadorica Uebber.

Njemačka je na mnogo načina podržala Bosnu i Hercegovinu u toku korona krize, posljednja akcija je bila u novembru kada je obezbjeđeno 12 respiratora u vrijednosti od 350.000 eura kao i 5,0 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima u prevladavanju krize.

U izgledu je još jedna donacija od 6,5 miliona maski u vrijednosti više od 4,4 miliona eura.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)