Solak: Svi koji ulaze u BiH idu u trijažne šatore, možemo testirati 10 posto građana

Radiosarajevo.ba
Solak: Svi koji ulaze u BiH idu u trijažne šatore, možemo testirati 10 posto građana
FOTO: Fena / Fahrudin Solak

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak na današnjoj press konferenciji uputio je izvinjenje svim penzionerima jer je greškom prilikom prošlog obraćanja kazao da kupuju "nepotrebne" lijekove, a želio je reći neophodne. On im se zahvalio i za provođenje svih mjera koje su određene ove sedmice.

"Tokom dana, jučer i danas smo izvršavali zadatke koje nam je postavilo Predsjedništvo BiH postavljanje trijažnih šatora odnosno izolacijskih prostora na 14 graničnih prijelaza sa toaletima, vodom, za boravak naših sugrađana koji će se tu naći do tačnog određenja mjesta gdje će boraviti nakon zdravstvenog pregleda. Ono što im možemo garantovati je da će imati sve neophodno za život. Ostale mjere se poštuju, nema nikakvih značajnijih problema, na vezi smo sa kantonalnim službama civilne zaštite i drugim službama. Nadam se da ćemo ovo brzo završiti, molim da se mjere poštuju i da oni koji ne moraju ne izlaze", kazao je Solak.

Solak je pojasnio da testove za Zeničko-dobojski kanton radi Klinički centar UNSA te da je to razlog zašto nisu dostavljeni testovi, već 1.500 briseva i transportnih medija.

Govoreći o putnicima koji će večeras autobusima stići na granični prijelaz Izačić, Solak je kazao da će svi putnici proći trijažne šatore i tu će boraviti dok se ne završi pregled.

"Ako bude trebalo da se radi testiranje uzet će se uzorci. Po procjeni epidemiologa na licu mjesta bit će procijenjeno gdje će putnik biti upućen", kazao je Solak.

Na pitanje o blokadi pojedinih mjesta u Tuzlanskom kantonu koje čak čuva i policija, Solak je kazao da svaki kanton i svaki krizni kantonalni štab donosi zasebnu mjeru za pojedina mjesta.

Solak je kazao da je nabavljeno ukupno 200.000 testova, ali da će se oni koristiti i za nova testiranja i za retestiranja.

"Sa ovim brojem testova može se testirati 10% populacije u Federaciji BiH", kazao je Solak.

Jedno od pitanja zašto je se civilna zaštita bavi testovima, zar to nije struka Ministarstva zdravstva, načelnik Federalnog štaba CZ kazao je da po zakonu o zaštiti ljudi i materijalnih dobara FUCZ je raspolagao sredstvima za nabavku i išlo je koordinirano sa Ministarstvom zdravstva.

Studentski dom Nedžarići danas je iseljen po nalogu Kriznog štaba KS koji je tražio da se osiguraju veći prostori ukoliko bude potrebe za smještajem ugroženih ili putnika koji se vraćaju u BiH, javlja Patria

Solak je kazao da su poduzete aktivnosti da se zaštite zdravstvene ustanove od ulaska koronavirusa i da se to pokušalo sa trijažnim šatorima.

"Mislimo da je to najbolja mjera koja je spriječavala da ne uđu inficirane osobe u bolnice gdje imamo veliki broj pacijenata. Svim domovima zdravlja ćemo podijeliti zaštitnu opremu, a onda i radnicima gdje su nam izolatoriji. Tu će biti pacijenata s teškom kliničkom slikom", kazao je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije