Solak: Helikopteri će danas gasiti požar na području Bosanskog Grahova

Anadolija
Solak: Helikopteri će danas gasiti požar na području Bosanskog Grahova
Helikopteri bi poslijepodne, kada se smanji temperatura trebali biti angažirani na gašenju većeg požara koji je već nekoliko dana prisutan na području opštine Bosansko Grahovo, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Požar na području Bosanskog Grahova traje već par dana. Požarna linija je negdje oko deset kilometara, a gori nisko rastinje i trava. Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su gasili požar jučer i u petak popodne. Jutros je bio veliki dim i mislim da nećemo moći gasiti jer se ništa ne vidi. Sve se sastavilo, izmaglica i dim. Najvejrovatnije da ćemo sa helikopterima popodne krenuti sa gašenjem, kada se smanji temperatura. Vidjet ćemo, pratit ćemo dalje situaciju na terenu", rekao je Solak.

Solak je istakao da su u Kantonu 10 (Livanjskom) imali najviše aktivnosti u petak popodne, jučer i ali i jutros. Tako je požar koji je bio aktivan na području općine Livno ugašen.

"Dežurne službe i ekipe Civilne zaštite FBiH su na terenu i tu su nam svakako pomogle kolege iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vatrogasci. Vrlo je specifičan teren, u većini slučajeva takvi su lokaliteti da ne možemo jednostavno ljude dopremiti na taj teren", naglasio je Solak.

Osim Livna, požarišta su evidentirana i području opštine Glamoč.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite naglasio je kako na prostorima na kojima su bili ili su još uvijek aktivni požari nema prijetnji po naseljena područja.

"Konkretno na području požarišta u Glamoču u blizini su neka tri sela, ali nije ništa alarmantno. U selima su vatrogasci. Tu nam predstavljaju problem i miniska polja koja su u blizini pa vatrogasci ne mogu da uđu duboko u teren. Ali, oni su ispred sela, a helikopteri će djelovati na tom prostoru, pa vidjet ćemo kako će se stvari razvijati", naglasio je Solak.

Kada su u pitanju ostala požarišta na prostoru Federacije BiH, posebno na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Solak, kaže kako ih je bilo, ali da su "pod kontrolom".

"Na ostalim djelovima FBiH gdje su se pojavili požari oni su brzom intervencijom naših vatrogasaca svi stavljeni pod kontrolu. Za sada nema nikakvih problema sa tim požarima. Ali, očekujemo i dalje toplo i vruće i svakako će biti radna nedjelja za sve u Civilnoj zaštiti FBiH", istakao je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije