Softić: Predsjedništvo SDA danas o Izbornom zakonu

Fena
Softić: Predsjedništvo SDA danas o Izbornom zakonu
Jedan od potpredsjednika SDA Safet Softić kazao je danas novinarima da će akcent na današnjoj sjednici te stranke biti na Izbornom zakonu i zakonodavstvu i o svemu što se ovih dana događa u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Napomenuo je da je SDA u maju zadužila grupu koja bi trebala da izvrši izmjene i dopune Izbornog zakonodavstva.

"Radna grupa je radila na tome i vjerujem da će to biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva stranke, a kada i na koji način ćemo to staviti u proceduru, o tome će danas Predsjedništvo donijeti odluku", rekao je.

Softić je istakao da će se do izbornog ciklusa iduće godine u nekoj minimalnoj formi morati riješiti pitanje članova Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, a koji se tiču popunjavanja Federalnog doma naroda.

"O tom pitanju mora se doći do konsenzusa", podvukao je te dodao da je veoma teško doći do rješenja u vezi s pitanjima Izbornog zakona koja su u javnosti sporna, a da se pritom ne provedu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Po njegovom mišljenju, najispravniji i najrealniji put bila bi provedba presuda i donošenje rješenja.

U izjavi za medije također osvrnuo i na pitanje akciza te naglasio da su one jedan od uslova koji odlučuje o mnogim sredstvima koja se tiču BiH.

"Priču o akcizama ne treba zaustaviti na ovoj tački već treba nastaviti raspravu", smatra Softić.

Podsjetio je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao da Zakon o akcizama u ovakvoj formi kakva je sada, ne može dobiti podršku parlamentarne većine.

Međutim, dodao je visoki funkcioner SDA, to ne znači da zakoni ne mogu biti predloženi u drugoj formi te da se ne može dalje nastaviti s radom na tom pitanju.

Softić je potcrtao da je, kada je ekonomska reforma BiH u pitanju, zakon o akcizama jedno od ključnih pitanja te da je potrebno učiniti sve da dođe do njegovog usvajanja.

Ako se to ne dogovdi, dodao je, BiH će pretrpiti ogromnu finansijsku štetu na jedan duži vremenski period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije