Salkić: Da je Dodik procesuiran zbog referenduma, ne bi bilo sporne rezolucije

Fena
Salkić: Da je Dodik procesuiran zbog referenduma, ne bi bilo sporne rezolucije
AA / Ramiz Salkić
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavio je da predsjednik tog entiteta Milorad Dodik i parlament usvojenom Rezolucijom o proglašenju vojne neutralnosti RS duboko zadiru u nadležnosti BiH te očekuje da odgovaraju oni koji krše zakone i Ustav zemlje.

"Rezolucija je direktno zadiranje u vanjsku politiku BiH koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a suprotna je Zakonu o odbrani BiH, koji jasno definira razvoj Oružanih snaga i pravac kretanja BiH prema NATO savezu", rekao je Salkić.

Podsjeća da je svojevremeno Predsjedništvo BiH, u mandatu Nebojše Radmanovića, donijelo strateške dokumente koji upućuju BiH na tu vojnu alijansu.

"I ovo što sada čini parlament RS, odnosno Milorad Dodik je po nalogu nekih koji ne žive na ovim prostorima, a čiji su oni samo izvršioci. Jasno je svima da ovo Dodik radi za tuđi šićar" tvrdi Salkić.

Neprihvatljivo je, kaže, da se ovom rezolucijom krše i odluke sudova o knjiženju vojne imovine.

Salkić je napomenuo da Dodik i parlament RS za usvajanje sporne rezolucije nemaju kapacitet naroda, imajući u vidu da je na izbore izašlo oko 55 posto stanovnika, a koalicija koja sada čini vlast u tom bh. entitetu osvojila je manje od 25 posto od ukupnog broja izašlih birača.

"Oni nemaju kapacitet da uime naroda donose takve odluke", naveo je entitetski potpredsjednik.

Ukazao je i da su Tužilaštvo BiH i druge nadležne državne agencije „propustili da procesuiraju Milorada Dodika za mnoga djela, između ostalog i za kršenje odluka Ustavnog suda BiH i provođenje neustavnog i nezakonitog referenduma o 'danu RS'“.

"Da je tada Dodik procesuiran za ta djela, za koja je trebalo da odgovara, sigurno je da danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Na potezu su oni koji treba da pokažu da država i sistem funkcionišu i da oni koji krše zakon i Ustav ove zemlje za to i odgovaraju", zaključio je entitetski potpredsjednik za Fenu.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije „Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definira neutralnost tog bh.entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, ističe da njena teritorija ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije