Izetbegović o rezoluciji NSRS: Predizborna kampanja koja je prerano počela

Anadolija
Izetbegović o rezoluciji NSRS: Predizborna kampanja koja je prerano počela

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarišući danas u Sarajevu rezoluciju o vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republika Srpska koju je usvojila Narodna skupština RS u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije "Domovina", poručio je da je to sve predizborna kampanja koja je prerano počela.

"Ti ljudi treba da se odluče za šta su. Isti političari su prije osam, deset godina nedvosmisleno, snažno stali uz NATO put BiH i digli ruke za zakone i odluke koje smo donijeli da se kreće snažno prema članstvu u NATO-u. Sad ti isti ljudi, na jednom nivou, koji nije nadležan, na entitetskom nivou, rade potpuno suprotstavljene stvari", pojasnio je Izetbegović.

Kako je kazao, relevantne su odluke države BiH i njenih organa.

"I njihove odluke koje su donijeli zajedno s nama na tom nivou. To je sve jedna predizborna kampanja koja je prerano počela", rekao je Izetbegović.

Svako od njih, kako je kazao, a misleći na članove Predsjedništva BiH, ima obavezu da brani suverenitet BiH. Dodao je da se "mi rješenjima, izmjenama Izbornog zakona, ne možemo udaljavati od presude po apelaciji Sejdić-Finci".

"U ovoj državi, zemlji se mora svakom čovjeku dopustiti mogućnost da bude izabran u Predsjedništvo. Zahtjevi HNS-a, odnosno HDZ-a su korak dalje, zakucavanje podstojećeg rješenja na način da nema šanse da se provede ta presuda u život. SDA će se suprotstaviti kao što se već suprotstavila i mislim da mi pitanje izbora članova Predsjedništva nećemo moći rješavati u ovakvim okolnostima, u ovakvoj političkoj atmosferi", rekao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije