SNSD: Staviti van snage nametnute zakone, ukinuti OHR, nema puta u NATO

Radiosarajevo.ba
SNSD: Staviti van snage nametnute zakone, ukinuti OHR, nema puta u NATO
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će, ukoliko se nastavi s napadima na Republiku Srpsku, tražiti od izabranih i imenovanih predstavnika u tom bh.entitetu i u zajedničkim organima BiH da pristupe izradi zakonskih rješenja kojima bi se van snage stavile sve ranije odluke kojima su usvajani zakoni i drugi akti, a koji su u suprotnosti s izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Tražit će, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, da se podjele nadležnosti u okviru tog sporazuma, što je i izazvalo sve probleme i krize u kojima se BiH trenutno nalazi.

„Najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi Visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira, koji su masovno kršili Dejtonski mirovni sporazum, njegov Aneks 4. tj. Ustav BiH, manipulišući prividnim konsenzusom koji su nametali da bi se provodile reforme u BiH. Sve je to dalo katastrofalne rezultate u vidu sadašnje atrofije BiH. Republika Srpska zbog toga trpi nesagledivu štetu na ekonomskom i opštedruštvenom planu“, zaključak je Izvršnoog komiteta SNSD-a.

Predlažu Vladi i Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje tog aneksa kod ostalih potpisnica Sporazuma - Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH, kako bi na taj način prestala s radom institucija Visokog predstavnika u BiH.

Također, predložit će Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke da pokrene inicijativu za donošenje novog Ustava RS.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je Izvršni komitet jučer na svojoj sjednici potvrdi svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH.

„Očekujemo da u skladu s mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije“, rekao je Kovačević.

Konstatovali su da je Evropska unija bila veoma korektna u ponudi i očekivanjima koje je postavila pred BiH, po pitanju nastavka evropskih integracija i odobravanja kandidatskog statusa.

„Stav Izvršnog komiteta SNSD je da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka“, rekao je Kovačević.

Izvršni komitet SNSD-a, kako je naveo, razumije da su implementacija izbornih rezultata, izbor novih organa vlasti i dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisje, prioriteti u procesu evropskih integracija.

„SNSD ostaje opredijeljen za Evropske integracije, s tim da zbog EU puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese RS“, kazao je Kovačević.

Izvršni komitet SNSD-a poziva sve parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedinimo na principu osnovnih nacionalnih interesa Republike Srpske i jedinstveno odbace i, kako je kazao, osude „napade SDA na Republiku Srpsku, a sve u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku povodom najave SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena tog bh. entiteta“.

Predlažu strankama iz RS u Paralementu BiH da formiraju čvrstru koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Osudili su, kako je dodao, kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, a posebno one u kojima navode da se u RS sprovodi „aparthejd“ i diskriminacija.

Kovačević je rekao i da SNSD podržava izmjenu izbornog zakona kojim bi bilo omogućeno provođenje fer i demokratskih izbora bez uplitanja sa strane, ali i kojim će se odbaciti mogućnost da jedan narod bira predstavnike drugom narodu.

Smatraju apsolutno neprihvatljivim „pritisak“ na RS u vezi sa MAP-om i NATO integracijama i insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS-a i osuđuje svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja pomenute rezolucije od svih predstavnika RS.

„Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata razumije da put ka Evropskoj uniji ne podrazumijeva put ka NATO-u i pozdravlja takav jasno iznesen stav zvaničnika EU“, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije