Snažna poruka iz međunarodne zajednice: Vlasti moraju spriječiti kolaps javnog servisa u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Snažna poruka iz međunarodne zajednice: Vlasti moraju spriječiti kolaps javnog servisa u BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Samostalni sindikat radnika u BHRT

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, OSCE, Ured visokog predstavnika te Ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u BiH poslale su zajedničku izjavu danas, 27. februara, povodom situacije s javnim servisom u našoj zemlji. 

Zajedničku izjavu ovih organizacija prenosimo u cijelosti: 

"Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu.

Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje.

Paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja. Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije