Služba za zapošljavanje KS: Kriminalci ovdje više neće lajati

N. Ka.
Služba za zapošljavanje KS: Kriminalci ovdje više neće lajati
Foto: Radiosarajevo.ba / Nermin Pećanac

U Službi za zapošljavanje kantona Sarajevo danas je održana press konferencija, održana, kako je rekao predsjednik Upravnog odbora Edin Hodžić, "s obzirom na to da su na Skupštini zanemarene neke stvari i činjenice o radu Ustanove koje su jedine mjerodavne".

"Zanemarene su metodološke procedure o izvještaju. Tu nije bilo revizorskog izvještaja, zbog situacije s COVID-19. U 2019. godini su bila tri direktora i tri UO. Pored afirmativnih stvari koje smo imali, imali smo poteškoće.

Jedna od njih je da je, recimo, direktor bio mimo propisa pet mjeseci na funkciji kada smo mi došli. Nezakonitosti koje su bile su i otežavajuće okolnosti koje smo prijavili. Postavlja se pitanje koji su kriteriji bili za glasanje o izvještaju, ili je bila politička motivacija. Činjenice su da smo mi uradili dobar posao, smanjili smo broj nezapolenih, prijavili nelegalne stvari i više nema nazad", kazao je Hodžić.

Igor Kamočaji, jedan od članova UO, doda je da se obraća kao član UO, ali i kao neko čije je ime bilo spominjano u medijima i u skupštinskim klupama.

"Nikakvi pritisci na mene neće uticati, što se dešava kroz naslove u medijima i pominjanje mene. Izgleda da se degradiralo ono što radite i ne vrednuju se rezultati. Kao neko ko je već dugo godina u ustanovi mogu vam reći da se napravilo jako puno. O tome se ne govori, jer je to nebitno. Želim da vjerujem da će se u budućnosti početi vrednovati stvari. Žalosno je sa su danas sudbine brojnih u rukama pojedinaca koji daju ocjene na ovakav način. Mislim da je ovdje odsustvo sistema", poručio je Kamočaji.

Nermin Pećanac, direktor Zavoda, istaknuo je da ovo nije estrada, ko misli da jeste "neka ide na Farmu ili Zadrugu, ovdje neće moći".

"Ako misle da ću ja sakriti koliko ima nezapolenih, oni se varaju. Da se nisu krili onih 14 miliona bilo bi više nezaposlenih, kada smo ih našli - onda je nastao problem. Sve smo dali na aktivne politike zapošljavanja. Da nije bilo ove korone zapošljavali bi još veći broj. Mi ćemo na sudu dobiti. Žalosti me što ćemo zbog proceduralnih grešaka dobiti, više bi volio da bude zbog nekog kriminala. Zamjera nam se da li smo nekoga zaposlili, jesmo, zaposlili smo, sve po propisu", kazao je Pećanac i dodao:

"Pitam ja sad ministricu, je li njen brat zaposlen? Ako je pao ovaj izještaj, onda ministrica treba da da ostavku. Ona je ćutala onda i krila i nije vršila nadzor".

Krajem decembra prošle godine sve je prijavljeno nadležnim ustanovama, istaknuo je Pećanac.

"430 hiljada mjenica je izdato, a naplaćeno je svega 30. Gdje su pare, ovo je kriminal? Zato kažem da bih volio da neko dobije zatvor... Sve je kod nas sukob interesa, osim njihovog. Imate duple pečate, zašto čovjek koji godinu dana nije u službi, jedini potpisnik za 800 hiljada maraka. Jedino u toj banci na tom računu je taj iznos.

Neko je ovdje dobro hajrovao - deset godina je čovjek krao 600 hiljada maraka, Igor ga prijavi i onda hajka na Igora. Ovdje neko štiti tog čovjeka, jer se evo godinama čeka to, niko nije ništa uradio. ovo je nekima signal, ako čovjek nije odgovarao za 600 hiljada, pa što ne bi neko manje ukrao. Šteta u ovoj Službi je oko 5,5 miliona maraka, ko će to vratiti? Sve smo papire izvukli, kopirali, za sve što kažemo imamo dolaze, na 15 mjesta smo ostavili papire i ne mogu ga više sakriti. Ovo je rezultat - imaš najmanji broj nezaposlenih, otkriješ kriminal, prijaviš kriminal i pošalju ti da izvještaj nije usvojen.

E, neće kriminalci više lajati ovdje", rekao je Pećanac.

"iduće sedmice ćemo ići po ambasadama, da vidimo šta će biti. Ovim pokušavamo da vam kažemo koliki je opseg kriminala u ovako maloj ustanovi. Ova služba je bila mnogima bankomat. Kakva korona, šta je kriminal i korupcija. Ovaj institucionalni kriminal ruši temelje ove države. Ja se ne pravdam, znam šta znači 18 ruku u Kantonu, ali znam šta znači i kad imaš dokaze za kriminal. Pa neko će se uhvatiti, ima i poštenih ljudi", zaključio je Pećanac.

On je prokomentarisao i Edinu Ljubuškić, koja se spominje za novu direktoricu.

"Ona je bila na neki način dijelom i svih ovih stvari o kojem pričamo. Radila je u finansijama", ustvrdio je.

Pećanac isitče da on ne može izbjeći odgovore na neka pitanja, jer je u jednom periodu bila šef i dodaje da su pojedini učestovali u ovim radnjama šutnjom ili nečinjenjem.

"Krao ili šutio ista je posljedica", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije