Tužilaštvo istražuje skrivene račune i pronevjere u Službi za zapošljavanje KS

B. Turković
Tužilaštvo istražuje skrivene račune i pronevjere u Službi za zapošljavanje KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Služba za zapošljavanje KS

"Navedeni predmet je u radu i u fazi provjere navoda iz prijave".

Potvrdila je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, upitana kako je ta pravosudna institucija reagirala na prijavu Nermina Pećanca, direktora Službe za zapošljavanje KS od 20.12.2019., o navodnim nezakonitim radnjama u toj ustanovi, a koje je zatekao po preuzimanju funkcije. 

"Za vrijeme mog kratkog mandatnog perioda uočio sam mnoge nepravilnosti u radu Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i iste prijavio nadležnim istražnim organima kao i Upravnom odboru na 13. redovnoj sjednici dana 16.12.2019. godine"!.

Nermin Pećanac - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nermin Pećanac

Naveo je to Pećanac, u ovih dana objavljenoj informaciji o svom radu za period za period 12.07. do 31.12.2019. godine, odnosno  nešto manje od pola godine. Kako je naveo, nezakonite radnje odnose se na:

  • Nenaplaćena potraživanja po osnovu komisionih kredita u iznosu od 2.684.916,35 KM plasiranih u periodu 2002. – 2005. godine u sklopu poticajnih programa zapošljavanja;
  • Potraživanja po neaktiviranim mjenicama u iznosu od 415.719,51 KM;
  • Nepravilnosti finansijskog poslovanja Službe utvrđene Inspekcijskim nalazom Poreske uprave F BiH;
  • Pronevjera novčanih sredstava Službe u iznosu od 574.859,78 KM;
  • Skriveni bankovni račun i sredstva u iznosu od 865.598,98 KM evideniranih u Novoj Banci AD Banja Luka sa deponovanim potpisom osobe koja nije u radnom odnosu Službe;
  • Dupli pečati;
  • Sklapanje štetnih ugovora kupovinom poslovnih prostora.

Prijavu o nezakonitim radnjama sa svom pratećom dokumentacijom dostavio sam 18.12.2019. godine Vladi KS, Predsjedavajućem Skupštine KS, Kolegiju Skupštine KS, Kantonlnom tužilaštvu KS, Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odjeljenju zaprivredni kriminal, Sektor kriminalističke policije, Uprava policije – Ured policijskog komesara Kantona Sarajevo, Uredu za borbu protiv korupcije KS, Federalnoj upravi policije i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i  izbjeglice KS. U više navrata sam slao urgencije i upite zašto se ne postupa po navedenoj prijavi o nezakonitim uočenim radnjama”, navodi Pećanac.

Skupština Kantona Sarajevo danas nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Službe za 2019. godinu.

Pećanac, koji je na toj funkciji manje od šest mjeseci, Istakao je da su u Službi trenutno zaposlene 133 osobe, a da je 97 osoba došlo bez konkursa.

On je pozvao Kantonalno tužilaštvo da ispita taj slučaj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije